Rajna Raguž
Rajna Raguž

Sva raskoš Božića

Blagdanske dekoracije: Savjeti za božićno raspoloženje u domu

Dnevni boravak, pored kuhinje i blagovanja, srce je svakoga doma, a naročito to dolazi do izražaja u vrijeme blagdana kada se cijela obitelj i gosti okupljaju oko stola i božićnog drvca, na objedu i druženju. Dizajnerica Mirjana Mikulec donosi inspirativne prijedloge kako u omiljenoj prostoriji u domu postići čaroliju Božića.

Vrijeme blagdana, provedeno s bliskim ljudima – obitelji i prijateljima, u toplini našega doma, neprocjenjivo je i zato zaslužuje ne samo svečani stol s biranim jelima, nego i prigodne dekoracije. One pojačavaju željenu atmosferu i stvaraju jedinstveno i pozitivno ozračje, bude nostalgiju, djetinju radost i toplinu u srcu. Lampice, kuglice i ostale dekoracije, kao i mirisi citrusa i zimzelenog drvca utječu i pozitivno na naše raspoloženje i usmjeravaju nas na ono što je doista bitno – ljude, odnose, iskrene emocije, jednostavan život i uživanje u sitnim radostima.

Rajna Raguž

Stoga ukrasi kojima obogaćujemo svoj dom u vrijeme Božića nemaju samo estetsku dimenziju, nego nas ispunjavaju na puno širem planu i znače nam puno više od stila ili pak forme. Unesite zato u svaki kutak svoga doma blagdanski duh, a naročito u njegovo srce – dnevni boravak. Dizajnerica interijera Mirjana Mikulec nudi vam nekoliko inspirativnih ideja koje će vam biti od koristi i doprinijeti da ovaj Božić bude nezaboravan.

Počasno mjesto za drvce

Središnje mjesto vašega doma neka postane ugodan, topao prostor, prepun sjaja i raskoši, bez obzira na stil kojim ćete ukrasiti ovaj prostor. Moj stav je da klasika i tradicija uvijek trebaju biti zastupljeni u blagdanskom dekoru, jer su oni nedjeljivi kada su dani poput Božića u pitanju. Boravak mjesto u kojem bi se trebalo nalaziti božićno drvce i svakako pokušajte pronaći mjesto za njega u ovoj prostoriji. Ako je riječ o skučenoj kvadraturi, razmislite o ekonomičnijim modelima - uskim, duguljastim drvcima ili onima kojima je ogoljen donji dio. Osim što su oba modela u trendu, zauzimat će manje dragocjenog prostora, a imat ćete dovoljno mjesta za odlaganje poklona. No, bez obzira na oblik, drvce treba izgledati senzacionalno, bogato, ali istovremeno i prirodno.

Rajna Raguž

Sjaj koji budi radost i svečani ugođaj

Glavni dekorativni motivi u ovom dnevnom boravku bili su nam plemeniti materijali odnosno srebro te crvena boja. U tome smo se ravnali postojećim bojama u prostoriji – sivom i plavom. Iako, ako niste ljubitelj crvene, razmislite o nekoliko drugih nijansi, ali ostanite pri srebrnoj. Njoj pridružite neku nježnu pastelnu boju – ružičastu, žutu, ljubičastu... i dobit ćete također jako dobar koloristički efekt, koji će biti vrlo primjetan, no ne i napadan. Centralno mjesto svakog boravka uvijek je klub stolić, s tim da ovu ulogu u vrijeme božićnog blagdana dijeli s kutkom u kojem je drvce. No, bez obzira na to, stolić mora biti dekoriran aranžmanom, svijećama te na njemu ponuđene tipične blagdanske delicije – kolači, suho voće, kuhano vino...

Rajna Raguž

Figure zbog kojih obožavamo Božić

Predlažem da prostor ispod drvca ispunite kuglicama različitih veličina i dodate im figure orašara. Ovaj vječni klasik je onaj element od kojeg ne odustajem nijednog Božića i to je ono što ga čini posebnim. Kada vidim orašara, znam da je sve na svome mjestu. Vjerujem da upravo zato, između ostaloga, volimo Božić – jer ponavljamo rituale i običaje. Stoga neka se u dekoracijama uvijek nađu elementi koji za vas imaju posebnu vrijednost i za koje vas vežu posebne emocije. Neki još uvijek čuvaju i izlažu u vijeme Božića kuglice i ostale sitnice naslijeđene od bake ili sačuvane još iz doba djetinjstva. Pronađite u trgovinama izrazito velike kugle i njima ukrasite prostor ispod drvca, ali i ostalih kutaka u boravku. Ako nemate lampice na drvcu, kombinirajte ih s kuglicama ispod drvca, ali birajte lampice koje su istog oblika kao i kuglice. Dobra kombinacija svakako će biti jaslice i lampice oko njih.

Rajna Raguž

Kuglice i trake na novi način

Drvce s visokim ogoljenim „deblom“ bit će još efektnije ako na grane zavežete duge trake koje će sezati skoro do poda. Također, stavite kuglice na duge trake, kako bi se isticale i popunile prostor oko drvca u području u kojem nema grana. Trake i kuglice stavljene na ovaj način bit će vrlo efektna dekoracija na rasvjeti – lusteru iznad klub stolića ili pak blagovaonskog stola. Osim kuglica i traka, u obzir dolaze i prigodne figure orašara, zvjezdica, zvončića, češera...

Rajna Raguž

Nešto staro, nešto novo – idealna kombinacija

Moderni interijeri vole miješanje stilova, a dizajneri i arhitekti to često preporučuju kao nit vodilju u uređenju. Isto vrijedi i kada su dekoracije u pitanju. Moderni elementi poput jednostavnog minimalističkog ogledala i konzolnog kamina već čine takvu kombinaciju različitih stilova, a dekoracije je nastavljaju. Kuglice koje su sišle s bora i nastanile se na komodama, policama i kaminima noviji je trend. Možete ih stavljati svagdje gdje vam se čini zgodno – u zdjele, vaze, čaše, na svijećnjake te kombinirati različit dizajn – od raskošnog i klasičnog pa sve do minimalističkog... Pazite samo da ne pretjerate u bojama i uzorcima jer će tako sve izgledati napadno, a detalji dekoracija, kao ni spoj starog i novog, tradicije i modernog, neće doći do izražaja. Lampice su također odavno sišle s božićnog drvca, tako da je konzolni kamin, prozorska daska, komoda ili zdjela na stoliću idealno mjesto za njih.

Rajna Raguž

Rajna Raguž

Tagovi