Ivana Niskota
s potpisom mirjane mikulec

Čudo od 27 četvornih metara: funkcionalan i šik mali stan u Zagrebu

Vlasnik stana u Zagrebu odlučio je dvosobni stan od 56 četvornih metara prenamijeniti za kratkoročni najam. No, kako su manji stanovi, baš kao i oni koji svojim izgledom plijene pažnju traženiji od velikih i prosječno uređenih, odlučio je prostor podijeliti na dva zasebna studio apartmana i angažirati dizajnera. Pomoć je potražio kod dizajnerice Mirjane Mikulec sa željom da novonastali stanovi budu različito uređeni te funkcionalni.

„Jedina poveznica im je zajednički ulazni hodnik te trendi betonski hodnik“, priča dizajnerica.

Stan od 27 četvornih metara sastoji se od jedne veće prostorije te male kupaonice. Čitav prostor odlikuju izdužene, čiste i elegantne linije te monokromatska crno-bijela paleta boja uz dodatak akcenta u jarko ružičastoj. Spoj ružičaste i crne dale su poseban pečat stanu, a pažnju plijeni pregrada u središnjoj prostoriji koja je odijelila prostor za spavanje od ostalog sadržaja – boravka, blagovanja i kuhinje.

SONY DSC
Ivana Niskota
SONY DSC
Ivana Niskota

„Spavaći dio treba privatnost stoga smo ga odvojili transparentnom pregradom od stakla i kovanog željeza, elementa koji je trenutno jako popularan u prostoru. Istovremeno, pregrada je nenametljiva i tvori jako stilski akcent. Staklo ovdje ima i svoju praktičnu stranu jer svjetlost iz spavaćeg dijela dopire do svakog kutka prostora, a po potrebi se, radi stvaranja privatnosti, može navući zavjesa. Stan je ovom staklenom pregradom ostao svijetao i prozračan, pa ga namještaj tamnih boja, koji unosi dašak industrijskog stila, ne čini mračnim i skučenim“, objašnjava Mirjana Mikulec.

SONY DSC
Ivana Niskota
SONY DSC
Ivana Niskota

Ružičaste nijanse dale su mu svježinu i mladenački štih, poželjan u stanovima za jednokratni najam. Stan je imao ograničen budžet pa je opremljen jednostavnim komadima namještaja nabavljenim u salonima namještaja i rađenima po mjeri, kako bi se prostor maksimalno iskoristio. Oni su kombinirani s malo skupljim detaljima kako bi se prostor obogatio i doimao raskošnijim.

SONY DSC
Ivana Niskota
SONY DSC
Ivana Niskota

Mala crno-bijela kuhinja kutnog oblika rađena je po mjeri i s upečatljivim zidnim pločicama velikog formata koji daje dojam prostornosti, a u nastavku se nalazi stilski usklađena blagovaonica – oba sadržaja ne zauzimaju previše kvadrata budući da ih gosti uglavnom vrlo malo koriste.

SONY DSC
Ivana Niskota
SONY DSC
Ivana Niskota
SONY DSC
Ivana Niskota
SONY DSC
Ivana Niskota

Stoga je naglasak u ovom dijelu, ali i ostatku apartmana bio na funkcionalnosti i stilu te stvaranju dojma topline doma, čemu su uvelike pripomogli detalji poput tepiha u prirodnim bež nijansama , drvene plohe blagovaonskog stola, pletene košare i drvenog okvira zidnog ogledala u kupaonici.

Linker
25. travanj 2024 07:26