Profimedia, Alamy
Uređenje interijera

Dizajnerski trikovi: Izbjegnite greške pri uređenju malih prostora

Kad govorimo o uređenju interijera, postoje određeni mitovi koji s godinama ne jenjavaju. Osobito se to odnosi na poprilično zahtjevna uređenja malih prostora. Stručnjaci znaju koje se greške najčešće ponavljaju, a u nastavku donosimo neke od njih.

1. Bijeli zidovi

Maleni prostori mogu biti prekrasni, a pažljivim odabirom namještaja, boja i tekstila mogu djelovati prostranije i udobnije i od interijera koji broje više kvadrata. I, koliko god nas oduvijek uvjeravaju da bijeli zidovi vizualno povećavaju prostor, poneki dizajneri interijera tvrde kako je ispravno učiniti upravo suprotno - zidove malih prostorija koje imaju dovoljno prirodnog svjetla trebali bismo potamniti kako bismo stvorili dojam dubine. Dakle, umjesto da sve pofarbate u bijelu boju, pokušajte se poigrati sa suptilnim tonskim razlikama i bijelu rezervirajte samo za pod i tekstile u prostoriji.

2. Osvjetljenje

Dobro je poznata činjenica da ništa ne “podiže” prostor kao pomno odabrana rasvjeta. Jednako tako, loša rasvjeta može ga učiniti neprivlačnim i nefunkcionalnim. Zato se preporučuje koristiti maksimalnu količinu dnevnog svjetla i punu pozornost posvetiti različitoj rasvjeti - stolnoj, podnoj i stropnoj, jer kombiniranjem više izvora i jačina svjetla postižete intimnu i ugodnu atmosferu u prostoriji.

3. Efekt ‘kućice za lutke’

Stručnjaci tvrde da je jedna od najvećih pogrešaka razmišljati o uređenju malog prostora tako da pokušavamo od njega učiniti mini verziju željenog većeg interijera. Umjesto malenih tepiha i mini fotelja usudite se napravite suprotno – u prostor unesite veliki naslonjač i tepih većih dimenzija, a namještaj nemojte gurati uz zidove koliko god vam to dimenzije prostorije dopuštaju. Smjestite u sobe manje komada namještaja, no “ne štedite” na njihovim dimenzijama.

Linker
24. travanj 2024 20:56