BLOCK SHOP Woodblock grafike www.blockshoptextiles.com
 Maggie Shannon
BEZ PUSTIH ZIDOVA

Dom kao galerija: Morske pejzaže i naivu zamijenile su grafike i plakati

I mali zidovi podloga su za postavljanje izložbe u vlastitoj režiji: uz promišljen odabir boja i uzoraka kreirajte prostornu atrakciju od umjetnina, uspomena, pa i modnih detalja.

Strah od praznih zidova toliko je ukorijenjen u našoj tradiciji da je gotovo nemoguće zamisliti obiteljsku kuću bez simetrično postavljenih slika iznad kuhinjskog stola ili crno-bijelog portreta mladenaca iznad bračnog kreveta. No s dolaskom novih trendova na ove prostore situacija se promijenila, a morske pejzaže, masline i naivu zamijenile su grafike i dizajnerski plakati.

Hubert Zandberg interijer kuće u Londonu www.hzinteriors.com

Određena tema, poput ukrasa s biljnim ili životinjskim motivima, stvara smislenu cjelinu

ELIZABETH KRUEGER Interijer kuće u Chicagu www.elizabethkruegerdesign.com

Želja za oplemenjivanjem bijelih zidova i dalje se zadržala, samo na moderniji način. Jedan od suvremenih načina za izbjegavanje monotonije i praznine je stvaranje takozvanih galerijskih zidova koji omogućuju unošenje boja i uzoraka u prostor, a ljubiteljima umjetnosti jednostavan način da pokažu svoju kolekciju. Tako postaju atrakcija u prostoru, pridonoseći atmosferi toplog doma i suzbijajući osjećaj “pustoši” koje prazni zidovi najčešće stvaraju.

WESLEY WAYNE Interijer www.wesley-wayne.com

Maggie Shannon
BLOCK SHOP Woodblock grafike www.blockshoptextiles.com

Peter Sandel interijer stana u New Yorku

Na galerijskim se zidovima mogu nalaziti selekcije slika i umjetnina, ali i mnogo više od toga - fotografije, crteži, razglednice, nakit i bakini tanjuri... Mogućnosti su neograničene! No kako prevelik izbor ne bi odveo u kaos, poželjno je pridržavati se određenih smjernica koje će pomoći pretvoriti i male površine u reprezentativni izložbeni prostor. Jedan od načina je odabrati dominantnu boju koja će se provlačiti kroz nekoliko komada i na taj način povezati i one naoko nespojive. Samo nekoliko elemenata upečatljive boje, poput crvene, stvorit će željeni efekt.

DUEALBERI Set od dvije grafike www.etsy.com/shop/duealberi

Exotic birds, dizajn Studio Roof 100 kn, DIZAJNHOLIK

Također, moguće je izabrati određenu temu te konceptualno slagati izloške s motivima bilja, životinja, arhitekture… Najjednostavnije je ipak odrediti fiksnu mrežu i u pravilnom omjeru slagati elemente povezane identičnim okvirima, čime će se izbjeći mogućnost nereda. Međutim, ne treba ni zaboraviti da se galerijski zid ne mora nalaziti samo u dnevnom boravku - i pomalo zanemareni prostori poput hodnika i kupaonice mogu također postati mali muzeji.

Metalni ukras za zid 55x120 cm 999 kn, LESNINA

Slika 27x32 cm 99 kn, ZARA HOME

Fotografija 120x90 cm 859 kn, KARE

Slika City Night, 150x100 cm 299,99 kn, EMMEZETA

Slika Denise 71x98x4 cm 549 kn, MÖMAX

Miotto Anees, 60x90 cm 962 kn, MEBLO

Skiers slika 80x110 cm 399,90 kn, BAUHAUS

Umbra zidni ukras Feather 169,90 kn, HOME SWEET HOME

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
19. travanj 2024 06:39