Novi trendovi u uređenju interijera
 Darko Mihalić
PROLJETNI TRENDOVI U DOMU

Eukaliptus, žuti detalji i tamne boje: Mirjana Mikulec savjetuje kako efektno urediti životni prostor

Poznata dizajnerica interijera Mirjana Mikulec za Gloria.hr otkriva proljetne trendove u uređenju prostora. Kako efektno i u budžetu urediti svoj dom? Mirjana nam otkriva trikove koji svaki prostor čine ljepšim i ugodnijim.

Proljeće je idealno godišnje doba da se posvetite malo temeljitije svome domu, bilo da napravite generalno čišćenje i novu i bolju organizaciju prostora, obogatite dom nekim novim detaljima, bojama na zidovima ili se pak odvažite na preuređenje koje će uključivati i nove komade namještaja te obnovu kompletnih prostorija. U svemu tome treba se voditi svojom osobnom estetikom i željama prije svega, ali svakako bi bilo dobro uključiti i trendove. Oni su onaj element koji daje atraktivnost svakom interijeru i čine ga svježim i u skladu s vremenom u kojem živimo. Donosimo vam stoga nekoliko trendova koji vladaju u dizajnu interijera, kao i prijedloge kako ih možete unijeti u svoja četiri zida koristeći povoljnije varijante. Efekt će biti isti, a vi nećete prijeći svoje mogućnosti.

Tamne boje vladaju

Vladavina tamnih boja dobila je potkraj godine pojačanje u vidu klasične plave (classic blue) koja je prema Pantoneu, boja za 2020. Tako se tamnozelenoj, tamnoplavoj, pridružila i klasična plava te - crna, koja je naročito prisutna u kuhinjama dok su ostale tri poželjne na sofama, kutnim garniturama, naslonjačima, tapeciranim krevetima i uzglavljima... Iako, i trendi kuhinje vole sve ove boje. Kuhinjske fronte u tamnim bojama više nisu samo za odvažne i one sklone minimalizmu. U kombinaciji s keramikom patchwork uzorka ili neke tople nijanse te drvenim površinama na radnoj plohi, crna, plava ili zelena kuhinja postaje toplija i ugodnija. Ako još nije došlo vrijeme za mijenjanje kuhinje ili si trenutno ne možete priuštiti ovakav izdatak, koji spada među skuplje prilikom opremanja doma, razmislite o crnoj boji ili foliji kojima ćete presvući fronte.

Sanja Jagatić
Tamne boje u interijeru

Žuti akcenti uvijek podižu raspoloženje

Tamne boje mogu vam se činiti odviše teškim. One doista mogu i u prostorima velike kvadrature i s puno prirodnog svjetla stvoriti dojam odviše mračnog mjesta. Rješenje je u akcentima koji donose vedrinu, svježinu i - svjetlo. Poput, primjerice, pastelnih nijansi, a prije svega ružičaste i žute na ukrasnim jastucima, prekrivačima, tabureima, kutijama, stolićima, košarama... Topli žuti tonovi na detaljima neće biti veliki izdatak, a postići ćete željeni dojam. S njima, svaki interijer izgledat će kao da ste dovukli sunce u njega, što je naročito bitno u oblačnim i kišnim danima. Boje čine čudo u prostoru i uvelike utječu na naše raspoloženje – uvijek imajte to na umu!

Darko Mihalic
Žuti akcenti

Magične pregrade

Metalne pregrade napravljene u mrežu je veliki trend koji svakako trebate uzeti u obzir. Ako ih poželite u svome domu, trebat ćete ih raditi po mjeri jer ih je teško nabaviti gotove u dimenziji koja treba vašem domu. Dojam će biti potpun ako ih ispunite staklom ili prozirnom, kvalitetnom plastikom. Njima ćete lako vizualno odijeliti prostor koji ima više funkcija poput primjerice onoga u dnevnom boravku koji ima radni kutak ili dio za spavanje. Tako ćete stvoriti i dozu privatnosti u tim dijelovima prostorije. Povoljnija varijanta je drvena pregrada i bez stakla, dojam će biti isti, a svrha postignuta.

Darko Mihalić
Pregrada

Šarm bakrenog sjaja

Osim na rasvjeti i detaljima poput vaza i ostalih detalja, bakar se, prema novim trendovima, nalazi i na frontama ormara te jednostavnim ogledalima okruglog oblika, bez okvira. I to nerijetko s patinom, što stvara poseban šarm u interijerima koji su nadahnuti klasikom ili industrijskim stilom. Bakrene površine idealan su dodatak prostorima u kojima dominiraju neutralne svijetle ili tamne nijanse jer ih podižu i daju im dašak glamura. Savršena su kombinacija u interijerima inspiriranim klasikom u kojima prevladavaju bogati materijali poput baršuna. Umjesto posve novih komada, možete postojećim ormarima ili komodama s ladicama zamijeniti fronte ili na njih nalijepiti staklo s bakrenim sjajem ili se odlučiti za nabavku novog ogledala, što nije veliki izdatak.

Darko Mihalić
Bakreni sjaj

Chic rešetke

Još jedna vrsta metalnih mreža odnosno rešetki, ovaj puta na zidu novi su proljetni trend. Također ćete ih, kao i pregrade trebati naručiti po mjeri kod bravara, ali to je trud koji se isplati jer ćete dobiti korisnu zidnu dekoraciju. Poslužit će vam i kao vješalica za odjeću, modne dodatke i nakit, a možete ih staviti u hodnik, kupaonicu ili spavaću sobu. Ako niste spremni za metalnu rešetku koja je svakako veći izdatak, razmislite o drvenoj koju ćete pobojati u žutu boju s metalik efektom.

Darko Mihalić

Mini ormarići i police

Kuhinje bez gornjih elemenata trendu su u opremanju ovih prostorija u interijeru, kao i mini stakleni ormarići, ali ne preko cijele površine, nego kao manji samostalan element. Njima možete pridružiti i mini police, samo je bitno odabrati boje i materijale koji će se isticati na pozadini koja je pobojana ili presvučena keramikom.

Rajna Raguž
Mini ormarići i police

Niša u kuhinji

Uvučen središnji dio kuhinje, onaj između gornji i donjih elemenata, te u drugoj nijansi, po mogućnosti posve kontrastnoj od ormarića, topla je preporuka ako želite da ova prostorija odiše trendovima. Također, u toj novostvorenoj niši, mogu biti smješteni ormarići, ali manje dubine od onih iznad njih. Ovakva niša u tamnoj boji daje dubinu kuhinji i stvara dojam većeg prostora, što je naročito dobar potez kod prostorija manje kvadrature. Umjesto niše obložene nekim pločastim materijalom, možete se odlučiti i na boju, što je svakako manji izdatak.

Darko Mihalić
Niša u kuhinji

Eukaliptus je i dalje zelenilo br. 1

Biljne dekoracije su 'must have' svakog interijera, a eukaliptus je trend, idealan za proljeće jer će unijeti osvježenje svojom bojom i mirisom te malim okruglim listićima. Vaza s rezanim granama eukaliptusa unijet će promjenu u svaku prostoriju – od blagovaonice i kuhinje, preko dnevnog boravka pa sve do hodnika, kupaonice i spavaće sobe. Pored toga, dugo će trajati i mogu se kombinirati s drugim vrstama grana i rezanog cvijeta, što im je dodatni adut. Naročito će efektno izgledati ako ih stavite u staklenu prozirnu vazu.

Darko Mihalić
Eukaliptus

Linker
05. travanj 2024 03:24