Interijer jedne od soba u The Seven Hotelu u Parizu
Trend u uređenju interijera

Hit za dom: Namještaj inspiriran knjigama i filmovima

Ljubitelji književnosti i filma došli su na svoje: osim novih naslova, na Interliberu i Zagreb Film Festivalu mogli su dobiti i ideju kako da svoj dom pretvore u ‘knjižnicu’ ili ‘filmski set’. Naša stilistica Slavica Šagolj odabrala je 10 hit komada inspiriranih knjigama i flimovima.

Knjige

Gotovo svim ljubiteljima pisane riječi koji su se uputili na sajam knjiga Interliber, kući su se vratili s novim djelima, a nekima su čak zatrebale i - nove police. Svjetski dizajneri osmislili su, primjerice, ‘nevidljive’ primjerke učvršćene na zid, koji - bez nogica - ostavljaju dojam da lebde i prkose gravitaciji. Miron Lior, ruski dizajneriz New Yorka, kreirao je policu Umbra, u L-formatu. Unatoč jednostavnim linijama i malim dimenzijama, ima nosivost do sedam kilograma. Nekoliko takvih polica raspoređeno pa zidu može djelovati poput moderne skulpture. Sličan dojam ostavlja i Equilibrium kolumbijskog dizajnera Alejandra Gomeza. Kockasti moduli koji se jedva dodiruju izgledaju kao da prkose gravitaciji. Polica je drvena i dostupna u nekoliko boja, a nosivost joj je do 55 kg. Policu Booktree osmislio je grčki dizajner Kostas Syrtariotis. Izrađena je od prirodnih materijala, a oblikom podsjeća na drvo pa knjige na njoj izgledaju poput plodova. U modernim prostorima odlično izgleda polica Lovely Rita. Ron Arad, Izraelac koji stvara u Londonu, kreirao ju je od PVC-a tako da nalikuje na vrpcu.

ronaead.co.uk
Polica Lovely Rita, www.ronaead.co.uk

malaganadesign.com
Polica Equilibrium, dizajn Alejandro Gomez, www.malaganadesign.com

Home Sweet
Umbra polica Conceal, 319,90 kn, Home Sweet

Art Interijeri
Arketipo polica Lady Bird, Art Interijeri

kostasyrtariotis.tumblr.com
Polica Booktree, dizajn Kostas Syrtatrotis, www.kostasyrtariotis.tumblr.com

Filmovi

Posjet Zagreb Film Festivalu, koji traje do 19. studenog prikazati više od sto filmova, možda vas nadahne i pri opremanju doma - koji možete ukrasiti fotografijom ili nečim drugim što vas podsjeća na omiljenu filmsku zvijezdu. Međunarodni brend Kare design, na primjer, nudi postere holivudske dive Marilyn Monroe i printeve aplicirane na naslon stolca. Preko interneta možete kupiti i mnogo tapeta s filmskim motivima, kao i posteljinu sa scenama iz "Doručka kod Tiffanyja" s Audrey Hepburn. Za dječje sobe mogu se, pak, kupiti lampe, tepisi i prekrivači s likovima superjunaka kao što su Batman i Superman. Film je nadahnuo i Amerikanca Manfreda Maiersa, dizajnera stolne lampe nalik na projektor. Za one koji uživaju u filmskim interijerima, sedam različitih svjetova nudi francuski The Seven Hotel u Parizu. Sobe su ondje uređene u stilu koji podsjeća na avanture Jamesa Bonda, Alise iz zemlje čudesa...

Interijer jedne od soba u The Seven Hotelu u Parizu

Lesnina
Ambia podna svjetiljka, 1490 kn, Lesnina

aliexpress.com
Zidne vješalice, www.aliexpress.com

Etsy
Stolna lampa u obliku projektora, www.etsy.com

Ikea
Redateljski stolac Bjorksnas, 599 kn, Ikea

Kare
Paravan za presvlačenje, 590 kn, Kare Zagreb

Linker
19. travanj 2024 03:53