ENRIQUE KAHLE Barlovento & Sotavento ležaljka
NAUTIČKI DIZAJN

Ideje za preuređenje doma: Napravite pravi zaokret detaljima inspiriranima morem

Val pozitivne energije koju donosi ljeto potiče na preuređenje doma, vikendice ili apartmana: i onima daleko od obale pažnju privlače detalji nadahnuti brodovima i plovidbom.

Nautički dizajn, nadahnut brodovima i morskim obalama, omiljen je u mediteranskom podneblju tijekom cijele godine, no osobito u vrijeme ljetne sezone kada ga nalazimo i u kontinentalnim prostorima. Očekivano, najpopularniji je u uređenju kuća i apartmana uz more, djelomično i stoga što je jednostavan za održavanje. Njegov osnovni element je paleta boja koja se sastoji od bijele i nijansi plave, odnosno boje brodova i boje mora. Uz njih su još samo prirodne nijanse drva, pijeska i kamena. Žarkim nijansama ovdje naprosto nije mjesto - nautički dizajn treba buditi prije svega osjećaj mira, opuštanja... Drugi važni faktor u kreiranju “brodske” estetike je korištenje drva.

LUJO Ležaljka www.lujo.co.nz

Najočitiji izbor su obloge - brodski pod - kojima se, pritom, ne mora prekrivati samo površina po kojoj hodamo u prostoru. Obojene u bijelo, daske zidovima i stropovima daju poseban šarm, a i dodatna su izolacija. Osim toga, s oblogama svijetle nijanse prostor neće izgledati “zatvoreno” kao s klasičnom lamperijom.

ENRIQUE KAHLE Barlovento & Sotavento ležaljka

Pojedini drveni komadi namještaja također su dobar izbor, pogotovo u što prirodnijem izdanju, sa sitnim nepravilnostima. Najbolje je koristiti rabljeno drvo koje će izgledati najsličnije onome koje slani morski zrak prirodno oblikuje. Što se uzorka tiče, očiti izbor su pruge, već karakteristične za primorski ambijent. One odlično izgledaju na tekstilima, a miješanje različitih veličina umanjuje njihovu geometrijsku komponentu i pridonosi doživljaju ležernosti.

Zanimljiv dojam ostavlja i korištenje užadi, jednog od najprominentnijih brodskih elemenata, koja se može pojavljivati na sjedištima stolaca, sjenilima svjetiljki...

COMETA ARCHITECTS Interijer stana u Barceloni

No razne dekoraterske dosjetke treba primjenjivati umjereno i ne pristupati uređenju pretjerano tematski: nautički dizajn, u interijeru broda, stanu ili kući, mora zadržati svoja osnovna obilježja - dočarati eleganciju i slobodni duh vlasnika.

Surađivala: Slavica Šagolj

Linker
24. travanj 2024 01:54