suiteny.com
SOU FUJIMOTO

Iz radionice japanskog arhitekta stigla je fantastična polica

Pomalo futurističko, ovo dizajnersko rješenje objedinjuje funkcionalnost i optimalno korištenje prostora, kombinirajući stolac i policu u elegantnu i besprijekornu cjelinu.

Kada govorimo o tradicionalnom japanskom uređenju interijera, osnovne karakteristike na koje nailazimo su jednostavnost te minimalistički namještaj i prostori općenito. Sami komadi namještaja obično su zamišljeni tako da se, ovisno o želji i prilici, mogu lako premještati i prenamjenjivati.

Čitav japanski dizajn interijera zapravo se svodi na razne varijacije jednostavnog, povodeći se konceptu jing-jang-a.

suiteny.com

Upravo takav, jednostavan i prenamjenjiv je i najnoviji dizajnerski komad japanskog arhitekta Soua Fujimota. Iz njegove radionice stigla je minimalistička polica s otvorenim kvadratima, jedna od onih koju viđamo u mnogim stanovima i raznim trgovinama namještajem. No, ono što ju izdvaja iz mase je stolac koji se nalazi unutar nje, odnosno, savršeno i gotovo neprimjetno se uklapa u izrezani dio police. Kad se izdvoji iz osnovnog komada, stolac formiran od jednog komada drveta je potpuno funkcionalan, kako za sjedenje, tako i za pohranu – u njegovom se podnožju nalaze male police.

suiteny.com

Sou Fujimoto, arhitekt koji stoji iza praktičnog i lijepog proizvoda, objasnio je kako je inspiraciju pronašao u ljubiteljima čitanja knjiga te pokušaju zadržavanja te divne navike.

suiteny.com

Jedno od najpoznatijih Fujimotovih djela je Serpentinska galerija, umjetnička galerija u parku palače Kensington u Londonu.

Japanski arhitekt svoj arhitektonski stil opisuje kao ‘primitivnu budućnost’, objašnjavajući to težnjom da zadrži određena svojstva primitivna načina življenja, te ih potom dovede u vezu s budućnošću.

Iako cijenjen i tražen, ne odbija raditi niskobudžetne poslove. Naprotiv, 46-godišnjak voli raditi na njima jer smatra kako pružaju više mogućnosti i izazova.

Njegov najnoviji proizvod, multifunkcionalna polica / stolica, dizajniran je za talijanski brend Alias koji je i ranije u svojoj ponudi imao fantastične primjere hibridnog namještaja.

Linker
16. travanj 2024 18:46