gloria in

Komadi u crvenom: Detalji koji će osvježiti svaki interijer

Boja strasti, koja može oživjeti svaki interijer, u malim količinama djeluje izrazito elegantno i svečano, a posebno je korisna za blagdansku transformaciju vašeg doma.

Za unošenje crvene boje u interijer treba poznavati osnove psihologije boja, jer ona simbolizira strast, podiže energiju, apetit, otkucaje srca i krvni tlak. Stoga je nikako ne treba koristiti u spavaćoj ili radnoj sobi. No ni svaka crvena nije ista. Zagasitiji tonovi, bliži zemljanim, poput boje crvenog vina, zrele višnje ili šumskog voća, neće djelovati jednako kao i čista crvena, koja se zbog utjecaja na ljudsku psihu koristi, primjerice, u prometnoj signalizaciji.

I dok jarka crvena može izgledati i suvremeno i bezvremenski, zagasiti tonovi ovisno o kontekstu mogu djelovati rustikalno i tradicionalno. Kada je koristite dozirano, može izgledati izrazito elegantno, dok u prevelikim količinama djeluje nametljivo, pa čak i neukusno. Stoga crvenu koristite samo kada želite naglasiti neki predmet, oživjeti sobu u kojoj prevladavaju smireni tonovi ili na detaljima, posebno kada želite postići svečani dojam.

Iako je čista crvena oduvijek bila jedna od najpopularnijih boja, trenutačno su u trendu njezini dublji tonovi, bliži zemljanim nijansama, koji se izvanredno slažu sa smaragdnozelenom, kobaltnoplavom te svim metalima, a posebno zlatom. U takvom izdanju crvena izgleda izrazito svečano i stoga slobodno iskoristite neku od ovih kolorističkih kombinacija za blagdansku transformaciju svog doma.

Linker
19. travanj 2024 16:10