Vikendica Arupium
 Goran Sekula
u srcu like

Kuća za odmor iz snova: Od ruševne kuće mladi par iz Like napravio je oazu mira - vlastitim rukama

U samom srcu Like, točnije u Gackoj dolini, u mjestu Prozor koje se nalazi u blizini grada Otočca smjestila se kuća za odmor - duše i tijela. Mir, priroda i odvojenost od gradske gužve i vreve idealni su uvjeti za opuštanje, a od ruševne kuće koja propada u kuću za odmor koja spaja moderno i tradicionalno transformirala ju je obitelj svojim radom i rukama.

Iako pomalo zanemarena, Lika se kao turistička destinacija sve više ističe svojom ponudom koja mami turiste, što strane, što domaće, a osobito one koji uživaju u ribolovu.

Uz bistru rijeku Gacku, u naselju Prozor Goran (35) i Jasmina (30) Sekula bacili su se na posao i ruševnu kuću pretvorili u pravu oazu mira, od okućnice do detalja u interijeru. Kada su je kupili u listopadu 2017. godine, znali su da ih očekuje nimalo malen posao, ali uz svakodnevni rad i pomoć roditelja nakon nepune dvije godine došli su do rezultata.

Goran Sekula
Vikendica Arupium

"Najviše problema je stvaralo uređenje okoliša i sam pristup objektu koji je dugi niz godina bio zapušten i devastiran. Kako smo uvijek željeli imati neki svoj objekt s kojim bi krenuli u bavljenje turizmom, a nismo imali dostatna sredstva za gradnju ili kupnju novijeg objekta, bili smo prisiljeni kupiti nešto u lošem stanju pa uz svoj rad nadoknaditi tu razliku", rekao nam je Goran, inače profesor kineziologije koji sa suprugom, prvostupnicom ekonomije ima dvije djevojčice od četiri i dvije godine.

"To još nije u onom obliku kojeg želimo, jer imamo plan urediti i pomoćne prostorije koje se nalaze u sklopu kuće, ali one će pričekati neke bolje dane", nadodaje.

Goran Sekula
Vikendica Arupium

Goran Sekula
Vikendica Arupium

Na ovim prostorima obitavali su Japodi, a u rimsko doba naselje je nosilo ime Arupium, pa je i kuća dobila to ime kako bi se turistima i posjetiteljima prezentirala priča na temu Japoda.

Ovako je to izgledalo nekada...

Goran Sekula
Prije renovacije kuća je bila u derutnom stanju

Goran Sekula
Vikendica Arupium prije renovacije

Danas je prava oaza mira uz zelenilo livade i šume te rijeke Gacke, jedne od najčišćih rijeka u Europi.

DCIM2MEDIA\DJI_0001.JPG
Goran Sekula
Vikendica Arupium

Goran Sekula

Goran Sekula
Vikendica Arupium

S obzirom na to da se bavi fotografijom, Goran, kako kaže, dosta pažnje pridaje estetici. "Otac je bio glavni majstor za cjelokupnu instalaciju kamena u kući i mogu reći da je taj detalj presudan u cjelokupnom izgledu, daje neki poseban ugođaj i držim da je to jedna od posebnosti cijelog prostora", smatra vlasnik kuće za odmor, a sav drveni namještaj izradili su koristeći drvo s tog područja, osobito javor i brijest.

Goran Sekula
Vikendica Arupium

"Za noćne ormariće i stolić koristili smo panjeve smreke, lusteri su od topole, drveni zid u sobi, stolić i ogledala rađena su od starih dasaka jele koje su se nalazile na nadstrešnici na ulazu u kuću, obloga kuće je od jele, kamen je iz Liskovca kraj Cazina... Ideje smo crpili sa svih strana i na temelju njih kreirali neko svoje viđenje prostora", ispričao nam je.

Goran Sekula
Vikendica Arupium

Cilj je bio spoj prirodnog, a ujedno i modernog, što se i vidi u uređenju prostora, a boje i materijale su birali da budu ugodni oku, odišu toplinom i da ne odudaraju od okoliša.

"Najveći dio posla odradili smo sami uz sate i sate svakodnevnog rada. Kuća je površine 58 m2, s vanjskom terasom od 35 m2 te još jednom terasom koja se nalazi uz Gacku od 10 m2. Na parceli obitava i 50-ak različitih vrsta biljaka", ističe. S radom kreću ovog lipnja!

Linker
10. travanj 2024 23:29