Darko Mihalić
nakon 12 godina

Makeover kuhinje u jednom zagrebačkom stanu: Male preinake za WOW dojam

Željeli ste u svome domu imati modernu, minimalističku kuhinju bez puno detalja, u kojoj je jedina boja bijela? No, nakon što ste to i ostvarili, čini vam se da joj ipak nešto nedostaje da biste bili posve zadovoljni? Ili ste nakon nekoliko godina osjetili potrebu da nešto promijenite, jer vam je inzistiranje na bjelini donijelo monotoniju?

Uz nekoliko manjih zahvata kuhinja može ponovno biti omiljeno mjesto u stanu. Dokazuje to i ovaj makeover kuhinje stare 12 godina čiji se vlasnik zaželio promjena. Početna ideja da sve bude bijelo tijekom godina sve mu se manje sviđala. Sada je poželio kuhinju učiniti toplijom ali ne samo kratkotrajnim rješenjima poput unošenja detalja u bojama ili pak bilja.

Darko Mihalić

Dizajnerica Mirjana Mikulec s tri novine odlučila je oživjeti prostor i neutralizirati dominaciju minimalizma. U području blagovanja zamijenila je stolce, ali se starih plastičnih nije odrekla. Raspoređeni su po ostatku stana – hodniku, spavaćoj i dječjoj sobi gdje su dobili dekorativnu ali i praktičnu namjenu, a u kuhinju stavili nove, u žutoj i sivoj boji. Toplinu osim boja, ovi stolci nude drvenim nožicama.

Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

Druga izmjena odnosila se na mijenjanje fronti kuhinjskih elemenata i aparata – kuhala, pećnice i hladnjaka. Vlasnik je aparate zbog dotrajalosti ionako namjeravao mijenjati, a sada je bila idealna prilika. Novi hladnjak dizajnerica je obložila sivim iveralom sa strukturom popularnog betona, kao i fronte donjih elemenata. Gornji elementi ostali su u bijeloj boji, kako bi kuhinja dobila na dinamici. Potpuno siva, smatra dizajnerica, proizvela bi naime isti učinak kao i bijela.

Darko Mihalić

Treći zahvat odnosio se na presvlačenje mini šanka od staklene cigle u kvalitetan iveral s uzrokom hrastovine koje je utoplio prostor, dok su novi crni barski stolci stvorili potreban koloristički kontrast. Dodan je i novi element na šanku – police za vino i sitnice koji su prizvali dašak rustike u prostor i učinili ga funkcionalnijim, što se klijentu jako svidjelo. Istovremeno, kuhinja nije izgubila primarno minimalističko uređenje, što je također bio cilj.

Darko Mihalić

I na kraju, dodatni šušur stvoren je detaljima – zdjelom s voćem, biljem, dekoracijama, knjigama....

Linker
23. travanj 2024 14:10