PETITE FRITURE Polica Loop
KUĆNI IZLOZI

Maštovit dizajn posve običnog namještaja za jedinstven kutak u domu

U dizajnerskom fokusu je naizgled posve običan komad namještaja: zahvaljujući maštovitim rješenjima police postaju najljepši kućni izlozi knjiga, ukrasa i uspomena - i vrijedni skladišni prostori.

U Londonu je nedavno otvorena izložba posvećena naizgled “običnoj” vrsti namještaja - policama. U Galeriju Aram, poznatu po eksperimentalnom pristupu produkt dizajnu, pozvano je dvanaest autora te dizajnerskih studija na promišljanje o novim mogućnostima oblikovanja polica, a rezultat su jedinstveni objekti za koje su korišteni najmaštovitiji koncepti, materijali i tehnologije.

Tako se nizozemski studio Odd Matter predstavio izrazito ekspresivnim skulpturalnim radom Mass, dok je dizajnerski dvojac Adam Guy Blencowe i Thor ter Kulve izložio modularni sustav Square Peg. U suvremeno doba, kada se knjige i fotografije češće pohranjuju u elektroničkom obliku, nema tolike potrebe za skupljanjem i “izlaganjem” predmeta na policama. Zbog toga se dizajneri bave njihovom novom ulogom u interijeru i otkrivanjem njihove fleksibilnosti.

ADAM BLENCOWE & THOR TER KULV E Model Square Peg

SAMUEL TRIENDL Brončana polica Brass

STUDIO MIEKE MEIJER Polica frameworks

Britanski umjetnik Jasper Morrison - u suradnji s izdavačkom kućom Penguin - kreirao je, primjerice, policu s aluminijskim plohama i kliznim sistemom koja se može širiti. Slično su razmišljali i u studiju Nendo, čiji model Nest jednostavnim razvlačenjem postaje dvostruko duži. A dizajnerica Orla Reynolds autorica je inteligentnog sustava za male prostore - police koja u sebi skriva četiri stolca i dva stola što se jednostavno izvlače i sklanjaju.

Polica Bookchair japanskog dizajnera Soua Fujimota, kreirana za talijansku marku namještaja Alias

PETITE FRITURE Polica Loop

ANGELO MANGIAROTTI Model Loico

Iako su zapravo samo svojevrsni izlog i potporanj za raznorazne predmete, police su i važan dekorativni element ili, pak, razdvajaju ili povezuju dijelove prostora, upotpunjuju prazne zidove ili naglašavaju pojedine arhitektonske elemente. Ali najvažnije je ipak što su dragocjena dodatna površina.

Polica Strum dizajnerskog studija Umbra 129,99 kn HOME SWEET HOME

Polica Hornet 189x108x30 cm 8719 kn, KARE

Polica Giro, 85x20 cm 751 kn WWW.GNIJEZDO.HR

Zidni model Honey 169,99 kn EMMEZETA

Zidna polica Ambia 799 kn LESNINA

Pripremila Slavica Šagolj

Linker
19. travanj 2024 00:45