SILVIA ROCIO, MARIANA PÓVOA I ESSE STUDIO U uredskom prostoru u Lisabonu zavjese pridonose dojmu privatnosti
ZA BRZO PREUREĐENJE INTERIJERA

Minimalne intervencije za potpuni redizajn prostora: Ovaj komad u potpunosti će promijeniti vaš dom

Neznatnom intervencijom redizajnirajte životni prostor: nove tkanine koje štite od sunca i tuđih pogleda utječu na cjelokupni dojam, ali ne trajno - jer se lako zamijene drugima.

Preuređenje interijera ne mora biti zahtjevan (pa ni mukotrpan) pothvat: jer dojam prostora posve se mijenja neznatnim intervencijama - kao što je zamjena tekstila koji se svakodnevno koriste. Novi tepih, jastučići ili zavjese unose svježinu kad se osjeti “zasićenje” izgledom stana, kuće ili ureda. Naime, upravo detalji imaju moć definiranja cjelokupne estetike. Najdojmljivije su ipak intervencije zavjesama, čija uloga osobito dolazi do izražaja za ljetnih vrućina i dugih sunčanih dana. One uokviruju pogled u vanjski svijet, nasuprot tomu, omogućuju izolaciju i privatnost, stvaraju ugodu u domu.

Zavjesa Cabana 140x240 cm 149,99 kn EMMEZETA

Dekorativna tkanina 219,90 kn/m TEPIH CENTAR

Primarna im je zadaća zaštita od sunca, no zavjese, među ostalim, funkcioniraju i kao pregrada, dijeleći prostor na manje cjeline. Upravo su ih na taj način iskoristili dizajnerica Lilly Reich i arhitekt Mies van der Rohe pri projektiranju prodajnog štanda i kafića Cafe Samt & Seide 1927. u Berlinu. U kultnom interijeru, koji je inspiracija mnogima pri suvremenom uređenju prostora, dizajneri su o strop ovjesili komade svile i baršuna koji su, u različitim konfiguracijama, stvarali manje, intimnije niše. Bio je to izrazito efektan i jednostavan način kreiranja funkcionalnog prostora unutar velike izložbene hale, ali i odlična reklama sponzorima koji su se bavili upravo proizvodnjom svile.

STUDIO PESI Mist zavjese koje ujedno služe kao paravan www.studiopesi.com

SILVIA ROCIO, MARIANA PÓVOA I ESSE STUDIO U uredskom prostoru u Lisabonu zavjese pridonose dojmu privatnosti

PETRA VONK Akustične 3D printane zavjese Plectere www.petravonk.nl

Danas uporaba zavjesa kao relevantnog arhitektonskog elementa više nije rijetkost: “fasadu” glazbenog centra u Bahreinu, koju su projektirali arhitekti belgijskog ureda Office Kersten Geers David Van Severen, čine zavjese od čelične mreže koje se podižu za vrijeme koncerata. Slično je i s pročeljem zgrade Terrassenhaus u Berlinu, kojim dominiraju vodootporne srebrne tkanine.

Office Kersten Geers David van Severen: fasada glazbenog centra u Bahreinu presvučena je zavjesama od čelične mreže

FujiwaraMuro Architects interijer kuće u Osaki skriven je tankim metalnim zavjesama

Dojam je jednako upečatljiv i u puno manjem mjerilu - dom će izgledati drugačije promjenom boje i uzorka zavjesa - bili oni cvjetni, s printom šara životinjskog krzna ili geometrijski, na jarko žutoj podlozi ili klasičnoj bež. Vrijedi eksperimentirati jer zamijeniti ih je lako.

COPE Zavjesa Flora www.studiocope.com

Zavjesa od bambusa 160x140 cm 114,90 kn BAUHAUS

NATCHAR SAWATDICHAI Through the Day zavjese od recikliranog papira www.natchars.myportfolio.com

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
24. travanj 2024 06:16