Darko Mihalić
Sezona na otvorenom

Mirjana Mikulec savjetuje: Kako do balkona iz snova

Da bi bio stilski poseban, svaki dio stambenog prostora treba 'ono nešto', pa tako i vaša terasa, balkon ili vrt iz kojih krećete u novi dan ispijajući svoju prvu jutarnju kavicu, odmarate, družite se s dragim ljudima, priređujete partyje i sanjarite gledajući u zvjezdano nebo… Kako unijeti više stila i karaktera u ovaj prostor savjetuje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec

Sezona na otvorenom – vašem balkonu, terasi ili vrtu već je odavno počela, no još uvijek niste sve doveli u red i čini vam se da prostor nema ono nešto da bi bio privlačan i ugodan? Situacija se može promijeniti za svega par dana i prije nego što pozovete prijatelje na druženje ili priredite party te odlučite večeri provoditi promatrajući zvjezdano nebo.

Doista, eksterijer našega doma, ma kako mali bio, ima posebnu vrijednost u ljetnim mjesecima jer nudi toliko toga – napokon smo više povezani s prirodom a da ne pritom ne moramo napuštati svoj dom, a atmosfera koju pruža je nenadmašna. Upravo u tome najviše nam mogu pomoći elementi koji dolaze nakon postavljanja osnovnih komada namještaja. No ne zaboravite da to djelomično možete postići i zanimljivo oblikovanim naslonjačima, komodama, sanducima za odlaganje, materijalima od kojih je namještaj rađen. Prirodni materijali i njegove imitacije (drvo, ratan, bambus) su uvijek atraktivniji i pružaju više od metala ili plastike kada je postizanje ugođaja u pitanju. No, dojam na metalnim komadima svakako možete popraviti detaljima na njemu – upečatljivim nožicama, rukonaslonom ili pak ukrasnim jastučićima i općenito spužvastima podmetačima za sjedenje prekrivenima tekstilom. Kod plastične garniture za sjedenje bitan je njezin oblik i boja koja može balkon izvući iz prosječnosti. Za sjedeći namještaj birajte boju ili uzorak jastuka (prugice, točkice, cvijeće) kako bi se jače isticao. Ne zaboravite da boje i ovdje čine čuda. Također, imajte u vidu da dodatni komadi namještaja, koji nisu osnovni poput primjerice ležaljke, taburea, viseće ljuljačke ili suncobrana mogu učiniti prostor znatno atraktivnijim. Ako je prostor kojim raspolažete premali za takve lounge komade, onda se orijentirajte na zidove te ih ukrasite biljem. Napravite od paleta vertikalni vrt za povrće, začine ili cvijeće te ga pričvrstite na zid – neće zauzimati puno mjesta, a unijet će svježinu i dašak prirode u prostor.

Ako zasadite povrće i začine, imate ćete višestruku korist, a ako to bude cvatuće cvijeće – već i njegove šarene, raznobojne latice bit će dekoracija i prava čarolija sama po sebi. Isto tako, drvene ili metalne rešetke koje možete nabaviti u trgovačkim centrima mogu poslužiti kao zidne police na koje ćete objesiti tegle sa zelenilom i dekoracije poput lampiona i fenjera i poljevača za cvijeće. Sjajne ili raznobojne tegle s cvijećem možete nadopuniti drvenim ukrasima i mini solarnim svjetiljkama, a od ukrasa i lampiona splesti ukrasnu girlandu koju ćete pričvrstiti za zidove balkona. Metalne krletke još uvijek su u trendu i sjajan su ukras u eksterijeru. U nju možete dodati teglu s cvijećem, a naročito efektna će biti ako poredate nekoliko svijeća.

Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

Linker
25. travanj 2024 11:27