Darko Mihalić
'DAJTE SI ODUŠKA'

Mirjana Mikulec savjetuje kako urediti dom za blagdane

Teško je zamisliti blagdane bez dekoracija, zar ne? To su ipak posebni dani u godini koji nas uvijek vraćaju tradiciji koja se među ostalima očituje i u ukrašavanju doma prigodnim dekoracijama koje nerijetko imaju simboličnu vrijednost.

Tako za vrijeme uskršnjih blagdana, koji su pred nama, koristimo dekorativne elemente poput zečića, pisanica, pilića, grana tek propupalog drveća ili grmova… svega onoga što podsjeća na novi život i početak, koji su sami po sebi dobar razlog za slavlje. A dekorativni detalji samo pojačavaju blagdansko raspoloženje, pa je pretjerivanje u ovom slučaju malčice i dopušteno.

Ako se blagdanske dekoracije nalaze na svakom koraku u vašem domu to vam nitko neće zamjeriti pa si slobodno, barem ovih par dana, možete dati oduška. Iako, probajte se i kada su blagdanske dekoracije u pitanju, vježbati u načelu 'manje je više'. Središnji dio uskršnjeg dekora je blagdanski stol – pribor, tanjuri, posuđe, stolnjaci, salvete od kojih želimo stvoriti stilsku harmoniju boja, uzoraka i tipičnih uskršnjih motiva.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

'I kada nismo skloni pretjeranom dekoriranju doma ili pak jednostavno nemamo vremena posvetiti se uslijed užurbanog životnog ritma izgledu svoga stola, za blagdane se ipak svi potrudimo. I vjerujem da tako treba i biti jer je su slavlja posebna prilika u kojima se okupljamo za trpezom sa svojim bližnjima i želimo stvoriti poseban, praznični ugođaj. To se, osim posebnijih jela i bogate trpeze, postiže svakako i dekoracijama', smatra dizajnerica Mirjana Mikulec dodajući kako u dekoriranju treba uvijek krenuti od onoga što se nama sviđa te obratiti pažnju na trendove.

Colorful decorated Easter Place Setting with Easter Eggs, flowers on the table
Getty Images/iStockphoto

Easter Table setting on background
Getty Images/iStockphoto

Pored navedenih simbola uskršnjeg dekora, dojam ovog blagdanja, predlaže dizajnerica, možemo pojačati i elementima koji će biti savršen proljetni dekor koji može trajati duže od praznika. Prije svega to se odnosi na pastelne boje – osim što su najbolja podloga za uskršnje dekoracije, one savršeno osvježavaju prostor i unose radost novog godišnjeg doba i prirode u naš životni prostor. 'Nježne i svijetle nijanse žute, plave, ružičaste ili pak ljubičaste može provući kroz svoj dom u vidu prekrivača, deka, ukrasnih jastuka, nove boje na zidovima, zdjelica, vaza, svijećnjaka… a možete ih bez straha kombinirati sa srebrnim, zlatnim ili nekim drugim metalnim akcentima', ističe Mirjana Mikulec.

Ovakve boje pršte životnošću i probudit će vaš dom iz zimskog sna. To ćete postići i unošenjem rezanog cvijeća i bilja u teglama u vaš dom, i to ne samo u dnevnu zonu. Pronađite mjesta za svoje zelenilo i u kupaonici, hodniku, spavaćoj sobi.

Easter eggs and pink tulips bouquet on shelf in front of stone wall. View with copy space
Getty Images/iStockphoto

Easter Elegant Place Setting Dining Table with Vase of Tulips
Getty Images/iStockphoto

Colorful decorated Easter Place Setting with Easter Eggs, flowers on the table
Getty Images

Tek jedan obični buketić narcisa, tulipana ili grana forzicije ili pak cica maca bit će detalj koji čini razliku. Pa čak i kada je riječ o umjetnim varijantama ovoga cvijeća.

easter and spring festive table decorated in blue and white tones in natural rustic style, with eggs, bunny, fresh flowers and candles.
Getty Images/iStockphoto

Linker
24. travanj 2024 02:37