Darko Mihalić
drvena klupa

Mirjana Mikulec savjetuje: Mali trik za moderan i funkcionalan kutak u stanu

Zaštitni znakovi balkona, terasa i vrtova su svakako drvene klupe - nude dozu romantike i vintage ugođaja, estetski su vrlo upečatljive, a usto su idealne jer ne zauzimaju toliko puno mjesta kao stolci i nude mogućnost skladišnog prostora, naročito ako se rade po mjeri.Iz istih razloga ovaj komad namještaja, ali nerijetko dorađen sjedalicama i krznom, sve češće viđamo i u interijerima. I to uglavnom, po uzoru na američke domove i kolonijalni stil te stare građanske stanove, ispod prozora.

Taj kutak s pogledom zamišljen je kao mjesto za odmor, čitanje i opuštanje, a danas je idealno rješenje kada ukućani žele malo privatnosti unutar nekog prostora. Ili, primjerice, kao multifunkcionalni komad namještaja u hodniku u kojem donji skladišni dio služi kao cipelarnik, a bočni kao vješalica za jakne i kapute. 'Klijenti su isprva skeptični kada im predložim da neki kutak doma osmislim kao mjesto za klupicu. No, kada im pokažem neke naše prijašnje projekte, onda tek shvate da će njihov dom dobiti novu dimenziju estetike i poseban, upečatljiv detalj, a oni sjajan kutak za ispijanje jutarnje kave ili čitanje novina. Ili pak udobno gnijezdo kada se vrate s posla i požele malo biti u tišini', priča nam dizajnerica interijera, Mirjana Mikulec.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Osmišljavanje ovakvog kutka uz prozor naročito je dobrodošlo ako vaš prozor nudi zanimljiv pogled – na more, prirodu, šumu, grad… Šteta bi bilo ne istaknuti taj pogled, zar ne? U toj nakani će vam veliki saveznici biti zavjese, biljke, žaluzine i ukrasni jastuci. Klupice doista imaju poseban šarm zbog svojih skromnih dimenzija i udobnih jastuka kojima su obložene, bez obzira jesu li ispod prozora ili jednostavno prislonjene na zid ili pak dio nekog velikog regala za knjige ili odjeću. Dobra strana današnjih klupica jest to što se doista mogu staviti u bilo koju prostoriju i imati svoju ulogu te što uvelike štede prostor.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Na primjeru izvedbenog projekta klupice u blagovanju vidljivo je kako se ona može smjestiti u regal koji tako postaje znatno atraktivniji, a usto se cijeli zid pametno iskoristi. Klupicu ne morate raditi po mjeri i konstruirati kao sastavni, nedjeljivi dio namještaja – ako pronađete u trgovini primjerak koji odgovara po veličini samo ga oplemenite detaljima poput ukrasnih jastuka, tekstilne ili spužvaste podloge za sjedenje i smjestite na željeno mjesto.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Ovakve klasične klupe možete iskoristiti i kao skladišni prostor za igračke ili časopise tako da u šupljinu ispod dijela za sjedenje stavite kutije različitih boja ili uzoraka. Dobit ćete trendi, moderan i funkcionalan kutak u stanu.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Linker
14. travanj 2024 06:09