Yanzi-Floor-Suspension
Salone del Mobile

Mjesto inovacija: Najveći sajam namještaja na svijetu donosi neodoljive novitete u rasvjeti

Milanski Salone del Mobile - najveći sajam namještaja na svijetu - ove je godine posjetilo više od 343.000 ljudi. Što se moglo vidjeti? Trendovi u rasvjeti otkrivaju dvije struje.

Jedna je više konceptualna, minimalistička, usmjerena na promišljanje svjetlosti (najzanimljivija rješenja prikazao je studio Formafantasma, nagrađen i za najbolju izložbu na Tjednu dizajna), dok je druga usmjerena na izgled svjetiljke pa su brojni modeli nalikovali na skulpture, uz poneke avangardne ideje (u obliku banane belgijskog Studia Job).

Model Filo, dizajn Andrea Anastasio (Centar rasvjete)

Naslonjač s tabureom Harbo, dizajn Naoto Fukasawa (Themelia); Calligaris stol Jungle (Meblo); Svjetleće ogledalo La Plus Belle, dizajn Philippe Starck (Centar rasvjete).

U namještaju su pak očita nešto smirenija rješenja, snažno oslonjena na 50-e i rane 70-e godine, s puno drva, luksuznih tapecirunga, sjajnih metala te naglaskom na vrsnoću izvedbe. Paleta boja je zaista široka jer je gotovo svaka važnija tvrtka angažirala najveće stručnjake koji su osmišljavali elegantne kombinacije nijansi i materijala.

Naslonjač Assembly, dizajn Diesel (Studio Proning); fotelja Inout, dizajn Paola Navone (Et Cetera); Fotelja Trifidea (Prostoria).

Lampa Satellight, dizajn Eugeni Quitllet (Art rasvjeta)

Ipak, primarne, čiste boje pomaknute su u drugi plan, a 'in' su delikatne nijanse, od pastelnih do dubokih, zasićenih tonova plave, ljubičaste i zelene uz sveprisutnu sivu koja se koristi za uravnoteživanje kompozicije.

Lampa Banana, dizajn Studio Job (Dizajnholik)

Linker
20. travanj 2024 11:13