Darko Mihalić
SAVJET DIZAJNERICE

Mrvica hedonizma: Nekoć nepotreban luksuz danas je u većini spavaćih soba

Suvremene koncepcije uređenja privatnih interijera, unatoč sve manjem broju kvadrata, inzistiraju uvijek, bez obzira koliko prostor bio skučen, na ugodi i dojmu topline. I barem mrvici hedonizma.

To su bitni elementi pored funkcionalnosti i estetike. Kada su u svoja četiri zida svi se žele osjećati dobro i opušteno. Svjedoči tome i dizajnerica Mirjana Mikulec: 'Mnogi klijenti upravo nam to često stavljaju kao jedan od glavnih zadataka u projektiranju i uređenju svoga doma. Žele biti okruženi ne samo lijepim bojama, oblicima, nego i sadržajima koji će im pomoći odagnati nakupljeni stres. Nekima je upravo tv najbolja forma opuštanja i nerijetko ga žele imati ne samo u dnevnoj zoni, nego i spavaćim sobama'.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Nekoć nepotreban luksuz, danas je tv prijamnik i u ovim prostorijama postao nešto što se podrazumijeva, baš kao i ormar ili pak krevet. Ukusi, potrebe i želje klijenata se mijenjaju, a to se vrlo jasno vidi i na unošenju ovog elementa u ovaj prostor čija je osnovna namjena odmor i spavanje. Mnogima je baš gledanje tv-a prije spavanja nezaobilazan večernji ritual koji im čini život ljepšim i, što je još važnije – njihovim potrebama i mjerilima.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Televizor je praktično rješenje kada se ukućani ne mogu dogovoriti o tome što gledati na prijamniku koji je u dnevnom boravku. Ponekad želimo pogledati neku emisiju neometani od ostatka obitelji, pa je prijamnik u spavaonici dobro rješenje. 'Primjeri naših projekata koji u spavaonicama imaju uključen i televizor pokazuju kako se on stilski može posve dobro uklopiti u prostor i kako dizajneru pruža mogućnost da se poigra s uređenjem. Pored činjenice da uređaji stilski ne odudaraju od ostatka sobe, ono što je na prvu uočljivo jest da su uvijek postavljeni preko puta kreveta, kako bismo direktno gledali u ekran', objašnjava dizajnerica.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Ako je preko puta kreveta ormar preko cijeloga zida, pa za tv nema mjesta – rješenje je ormar po narudžbi u čiju će se unutarnju policu staviti uređaj. Ova opcija omogućuje i da policu zatvorimo, ako ne gledamo često tv ili jednostavno ne želimo da uređaj, kada se ne koristi, bude vidljiv. Novije tehnologije omogućile su da je televizor sve tanji, pa se tako može instalirati i na zid, što znatno štedi prostor, a usto se može podesiti visina odnosno optimalna pozicija.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Linker
20. travanj 2024 04:09