JEAN VERVILLE Dizajn stana u Montrealu
maštovite forme i spoj materijala

Neprolazan trend: Moćan spoj crne i bijele u modernim interijerima

Kontrastni spoj u fokusu je svijeta dizajna: hit su maštovite forme i kombinacije materijala različitih tekstura koje tom klasiku daju modernu notu.

Malo što je naizgled toliko uobičajeno, a tako dojmljivo kao kombinacija crne i bijele - zbog čega taj spoj i jest dizajnerski “evergreen”. To je potvrdio i nedavno održani Tjedan mode u New Yorku, gdje su za tom “sigurnom formulom” posegnuli Jeremy Scott, Ralph Lauren i mnogi drugi. Crno-bijela estetika klasik je - i ovosezonski hit - i kad je riječ o uređenju interijera: dizajneri se oslanjaju na varijacije ove kombinacije, testiraju mogućnosti spajanja različitih materijala i završnih obrada u dvjema kontrastnim ne-bojama, kao i njihovim raznolikim uzorcima. Bilo da se radi o prugama, točkicama, takozvanoj ribljoj kosti ili šahovnici, crnobijeli spojevi međusobno se nadopunjuju - kao što je slučaj s keramičkim vazama dizajnera Jonathana Adlera ili kolekcijom ukrasnih jastučića tvrtke Restoration Hardware.

Čak i kad je riječ o color-blocking metodi, gdje se “suprotstavljaju” dvije nijanse, primjerice kod stolaca dizajnera Frederica Pellenqa inspiriranih osamdesetima, rezultat je izuzetno efektan. Potencijalan problem kod monokromatskog uređenja interijera je hladan dojam koji ovakvi prostori mogu odavati. Tome se može doskočiti drvenim podovima i biljnim zelenilom, kombinacijom različitih tkanina i tekstura ili ponekih detalja u boji koji će ublažiti strogoću. Primjerice, arhitekti španjolskog studija Raul Sanchez crnobijelu kuhinju stana u Barceloni upotpunili su zlatnom slavinom i sudoperom.

RAUL SANCHEZ ARCHITECTS Interijer stana u Barceloni

Dizajner Jean Verville u stanu u Montrealu je pak, osim čiste bijele, koristio i bež nijanse kako bi prostor izgledao prirodnije i “mekše”. No treba izbjegavati prevelike površine u crno-bijeloj shemi, kao glomazan namještaj crne boje koji može previše opteretiti prostor.

JEAN VERVILLE Dizajn stana u Montrealu

Za sofisticiran rezultat treba, stoga, birati minimalističke i elegantne komade: crno-bijelo jest možda uvijek u trendu, ali za najdojmljiviju kombinaciju najvažnije je uspostaviti ravnotežu.

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
23. travanj 2024 15:39