MOJOW Plastična fotelja Yomi na napuhavanje
Veliki hitovi od vinila

Novi trend u uređenju doma: I namještaj od PVC-a može izgledati fantastično

Fraza ‘plastično je fantastično’ savršeno definira aktualni trend u uređenju doma jer namještajem od PVC-a šalje se poruka o važnosti reciklaže, a k tome je vizualni dojam tako primamljiv.

Polivinil klorid, ili skraćeno PVC, je sintetički plastični polimer koji se koristi u raznim oblicima i industrijama pa je tako primjenu našao i u uređenju interijera. Plastika je univerzalan, lako preradiv materijal od kojeg se danas proizvode podne obloge, zidne tapete, namještaj, rasvjeta, pribor za jelo - i još mnogo toga. Ruski arhitekt i dizajner Harry Nuriev, osnivač tvrtke Crosby Studios, udružio se, primjerice, s kreativcima Balenciage kako bi proizveli vinilni kauč ispunjen istrošenom, odbačenom odjećom, modelima renomirane francuske modne kuće. Odjeća je zbijena unutar prozirne presvlake od Bopp folije, koja se s vremenom sama razgrađuje. Kao primjer ekološki osviještenog dizajna, The Balenciaga Sofa potiče autore na razmišljanje o tome kako bi se njihovi proizvodi mogli ponovno upotrijebiti.

HARRY NURIEV X BALENCIAGA Prozirni kauč ispunjen starom odjećom nastao je u suradnji Harryja Nurieva, osnivača tvrtke Crosby Studios, i kuće Balenciaga

Njujorški studio “Sergio Mannino” osmislio je interijer apoteke Medly Pharmacy u Brooklynu, u čijoj su čekaonici predimenzionirani stolci u zelenom vinilu i kromu kao hommage preminulom japanskom dizajneru Shiru Kuramati.

SERGIO MANNINO STUDIO Stolci u ljekarni Medly Pharmacy u New Yorku

Autori iz studija Snarkitecture “obukli” su pak šator sajma Design Miami u vinilne cijevi nalik kobasicama te ih spojili na različitim visinama kako bi stvorili osjenčan društveni prostor na ulazu. Na taj način cijevi od istog materijala od kojeg je i šator tvore svojevrsni obrnuti krajolik.

SNARKITECTURE Drift vinilne cijevi na ulazu u šator sajma Design Miami

Japanski dizajner Tokujin Yoshioka razvio je seriju prozirnog akrilnog namještaja za talijansku marku Kartell. Nazvan Invisibles Light, projekt je dio linije namještaja “Invisibles”, poetičnih formi koje nadilaze koncept proizvoda i postaju umjetničko djelo.

TOKUJIN YOSHIOKA Stol The Invisibles kuće Kartell

Nizozemski umjetnik Han Koning autor je rasvjetnih tijela Static Plastic, izrađenih od nasumično oblikovane plastike. Lampe različite visine izrađene su novorazvijenom tehnikom “random thermo forcing”, pri čemu se materijal zagrijava i oblikuje u konačnu formu. Budući da je plastika otporna na mehanička oštećenja, mrlje i plijesan te se lako održava, gotovo je idealan materijal za uređenje svakog segmenta doma. No najbolja je ipak u recikliranoj, ekološki osviještenoj varijanti.

INKIOSTRO BIANCO Herbage vinilna zidna tapeta

HAN KONING Static Plastic svjetleći stol

MOJOW Plastična fotelja Yomi na napuhavanje

PVC zidna obloga 400 cm 379,99 kn EMMEZETA

DESIGN BY THEM Stolac Butter od reciklirane plastike

DON CHADWICK Uredski stolac Ballo inspiriran loptom za pilates

Magis stolac Air 899 kn THEMELIA

Coli ovjes za stropnu lampu 49 kn MÖMAX

Linker
17. travanj 2024 22:55