Fontana Arte
Svjetiljke bez žica

Praktični detalji krase eksterijere, a pristaju i u svaki interijer

Najpraktičniji modeli za eksterijere su oni koji se ne spajaju na električnu mrežu - a neki od njih za napajanje koriste čak i metaboličke procese u biljkama.

Genijalni izumitelj Nikola Tesla posvetio je velik dio života potrazi za jeftinom energijom koja bi pomogla cijelom svijetu. I danas velik dio svog radnog vremena potrošimo kako bismo zaradili novac za račune za struju, benzin, plin i ostale energente. Zamislite, stoga, kako bi bilo živjeti u svijetu u kojem bi oni bili besplatni... I dok jedni ovakvu viziju smatraju utopijom, mnogi dizajneri danas proučavaju Teslino naslijeđe, ali i sami pokušavaju naći neka nova rješenja.

Lampa KOHO Fontana Arte, dizajn Mika Tolvanen

Fontana Arte

Bitan korak zasigurno je bilo otkriće kolektora koji su solarnu energiju pretvarali u električnu. Zatim su stvorene LED, a potom i OLED diode koje troše puno manje energije od žarnih niti u klasičnim žaruljama. Takve su svjetiljke odavno standard i postoje u svim bojama, veličinama, oblicima - i s raznoraznim namjenama.

Solarna svjetiljka (49,90 Kn, Emmezeta)

No sunčeva svjetlost nije naš jedini besplatni izvor energije. Neka od najnevjerojatnijih rješenja su svjetiljke koje za napajanje koriste prirodne metaboličke procese u biljkama. Ne moraju se spajati na električnu mrežu pa ih možete postaviti bilo kamo - zbog čega su osobito praktične za eksterijere.

Lampa BONJOUR Philippe Starck (od 2887,50 kn, Centar rasvjete)

Baterijska svjetiljka TRAVELLER dizajnerice Ane Tevšić Nauković (1500 kn, Love Ana)

Bežična svjetiljka ZEN Smart & Green (1378 kn, Mea futura)

Bežična LED svjetiljka TRANSLOETJE Fatboy (od 75 kn, Amazon)

Baterijska svjetiljka BATTERY u duginim bojama Ferrucio Laviani (Planet Moderna)

Neki od najvećih izuma čovječanstva nastali su iz nužde. Svjetiljka GRAVITY LIGHT koju su osmislili Martin Riddiford i Jim Reeves osmišljena je, primjerice, kako bi se pomoglo siromašnim stanovnicima Kenije koji žive u područjima bez električne mreže. Napaja se silom gravitacije - umjesto strujne žice ima uteg napunjen kamenjem ili pijeskom, a kad se podigne i pusti, u padu puni generator koji proizvodi električnu energiju.

A uz solarnu klupu STEORA poduzetnika Ivana Mrvoša (21) putem crowdfunding kampanje investiralo je više od 160 ulagača od Izraela do Japana, koji su prikupili gotovo četiri milijuna kuna. Osim što daje svjetlo, klupa Steora služi kao uređaj za punjenje mobilnih telefona (bežično i putem USB-a), a opremljena je i sustavom za hlađenje kako bi za ljetnih vrućina bila ugodna za sjedenje. Također, ‘prepoznaje’ loše vremenske uvjete poput pljuska ili snijega tijekom kojih se gasi kako bi sačuvala energiju. Zaštićena je od vandalizma otpornim materijalima te opremljena pristupnom točkom za besplatni internet, a na nju se možete ‘prikopčati’ u brojnim hrvatskim gradovima.

Linker
18. travanj 2024 18:51