Profimedia, Alamy
DOM SA STILOM

Pravila prema kojima Francuskinje uređuju stanove

Parižanke i ostale dame iz Francuske poznate su po svom besprijekornom odjevnom stilu, nonšalantnosti koja djeluje tako chic, a ne nedostaje joj nimalo ženstvenosti, profinjenosti i elegancije. Taj fantastičan spoj ne odnosi se samo na njihove modne ormare, one ga znaju prenijeti i u svoj životni prostor. A kako to rade, pročitajte u nastavku.

Klasični, ali s modernim prizvukom, francuski su domovi uvijek ugodni i nikad pretenciozni. Kako Francuskinje postižu balans između različitih stilova i razdoblja u razgovoru s Constance Gennari, pariškom stručnjakinjom za uređenje interijera. Gennari je posjetila i fotografirala domove tisuću Francuskinja, a ovo su neki od njezinih savjeta.

1. Prigrlite nesavršenstvo

Kad su novinari upitali Constance Gennari koja je osnovna razlika između američkog i francuskog načina uređenja interijera, stručnjakinja je rekla kako je osnovna razlika američka potreba za savršenstvom. Francuzi, s druge strane, cijene stari obiteljski namještaj, a nije im problem ni ako stara tapecirana fotelja ima mrlju ili je drveni stol pomalo oštećen. Rezultat je prostor koji odiše životom, a ne besprijekornošću.

2. Savladajte kombiniranje stilova

Francuzi vole kombinirati vintage namještaj s modernim komadima. Gennari je pojasnila kako većina francuskih dizajnera interijera nema problem u prostor smjestiti modernoj stolac uz ormar iz 18. stoljeća, baš kao ni postaviti ultra modernu rasvjetu uz vintage zid. Poanta je, kaže, u dinamici između raznih razdoblja i stilova.

3. Unesite povijest svoje obitelji u vaš dom

‘Divno je okružiti se većim ili manjim detaljima koji vas podsjećaju na vaše roditelje, bake i djedove.’, smatra stručnjakinja za uređenje interijera Constance Gennari.

Pažljivim odabirom i uz malo oka za estetiku, lako ćete u istom životnom prostoru pomiriti stolac iz sredine prošlog stoljeća, stari sag ili kolekciju pradjedovu kolekciju knjiga s najnovijim i najmodernijim komadima namještaja. A kao rezultat dobit ćete samo vaš i unikatan interijer u kojemu ćete rado boraviti.

4. 'Opustite prostor', a i sebe

'Ne zamarajte se sitnim mrljama i ogrebotinama!', savjetuje Constance. Ona tvrdi kako je, da biste se ugodno osjećali u prostoru, nužno pronaći ravnotežu između lijepo uređenog prostora i doze opuštenosti koju si morate priuštiti. Kako ne biste robovali vlastitom domu, morate tu i tamo 'zažmiriti' na neko oštećenje, a i pri prvotnom odabiru i kupnji namještaja razmišljati je li komad koji kupujete 'preosjetljiv' i hoće li vas smetati kad se na njemu pojave prvi znakovi korištenja.

5. Kontradikcije su poželjne

Osim kombiniranja različitih materijala i stilova, i potpune kontradikcije jedna su od osnovnih nepisanih pravila pri uređenju francuskih domova. Gennari smatra da je hrabrost pri uređenju interijera itekako pozitivna te da mnogi prostori zažive u punom smislu upravo kad se u njima priljube elementi koji na prvu nikako ne idu jedan uz drugoga, bilo da su u pitanju nespojive boje, materijali ili konkretan namještaj.

6. Odmaknite se od jednoličnosti

Nastavno na prethodnu točku, pokušajte ne urediti svaku sobu na isti način, ne kupujte sav namještaj u istom dućanu i ne provlačite isti uzorak i boju kroz sve tekstile u prostoru. 'Mješovitost i eklektika su poželjni, a za to je potrebno samo malo hrabrosti', tvrdi Constance Gennari.

7. Nametnite sami svoja pravila. I primijenite ih.

Neka od osnovnih 'old school' dizajnerskih pravila nalažu određenu duljinu zavjesa, postavljanje slika na zid po precizno utvrđenim pravilima i slično. Francuska stručnjakinja za interijere smatra da je poželjno ponekad zaboraviti na spomenuta pravila i u vašem prostoru učiniti ono što vama djeluje ispravno. 'Baš kao što postoji razlika između mode i stila, postoji razlika i između trendovskih pravila dizajna i osobnog ukusa.', zaključuje Gennari.

Linker
19. travanj 2024 15:27