Šalica sa Žuži Jelinek
 Romina Ivančić
ZA NAJBOLJU JUTARNJU KAVU

Razgovarali smo s ilustratoricom koja stoji iza neodoljivih šalica s likovima: Žuži, Freddie Mercury, Steve Jobs i Frida Kahlo mogu biti vaše!

Simpatična ilustratorice iz Ljubljane, Polona Pačnik zaslužna je za neodoljive šalice koje ste već možda vidjeli na društvenim mrežama ili u izlozima naših knjižara. Polona oslikava bijele šalice i daje im dušu kroz omiljene likove iz svijeta glazbe, filma, umjetnosti i znanosti, a posljednja članica koja se pridružila ovoj družini je i Žuži Jelinek, naša poznata kolumnistica, stilistica i najbolja savjetnica u području muško-ženskih odnosa.

Slovensku ilustratoricu Polonu Pačnik zato smo kontaktirali i popričali o njezinoj strasti koja se pretvorila u odličan posao. Svoj brend šalica Polona Polona pokrenula je sasvim slučajno, a danas ima mnogo obožavatelja.

"S prijateljicom Vesnom sam krenula u Ikeu i kupila šest bijelih šalica, nacrtala na njih neke likove i nadodala smiješne fraze te ih odnijela na umjetnički sajam Artish. U času su se razgrabile, pa sam muža poslala po još šalica i nastavila ih ukrašavati. Nekoliko mjeseci kasnije šalice su bile dostupne u slovenskim knjižarama, a s velikim veseljem smo početkom 2018. godine došli i u hrvatske knjižare Hoću knjigu", rekla nam je Polona i nastavila - "Prvi nacrtani lik bio je Ivan, inspiracija je bio književnik Ivan Cankar i dan-danas je jedna od naših najprodavanijih šalica".

Od silnih likova, kojih je za sada oko 60, u njezinoj obitelji mjesto je pronašla i Žuži Jelinek, što nam se posebno svidjelo s obzirom na to da je Žuži godinama bila naša kolumnistica pa smo je upitali, otkud inspiracija za Žuži.

Romina Ivančić
Šalica sa Žuži Jelinek

"Ideju za šalicu dali su nam Nives i Lili iz Hoću knjigu. Žuži Jelinek mi se činila kao zanimljiva gospođa s iznimnim karakterom i tako je završila kao lik na šalici. Naša Žuži je najveći autoritet kada su u pitanju bračna pitanja, stručnjakinja je za prosidbe i majstorica za sprječavanje glavobolja, pogotovo onih "bračne" vrste", kazala nam je.

Romina Ivančić
Šalica sa Žuži Jelinek

Romina Ivančić
Šalica sa Steveom Jobsom

Uz Žuži, šalice krase Amy Winehouse, Audrey Hepburn, Kurt Cobain, Harry Potter, Marlin Monroe, David Bowie i brojna druga poznata lica pa je omiljenu šalicu teško odabrati. S vanjske strane šalice krase likovi, a unutra se nalazi duhovita fraza ili citat povezan s određenim likom. Polona nam kaže kako trenutno najradije kavu pije upravo iz one s likom Žuži Jelinek, a najpopularnije su s likom Freddieja, Davida, Kurta, Fride i Alberta Einsteina.

Proces nastanka šalice ne ide preko noći jer skiciranje lika oduzima mnogo vremena, a Polona ne odustaje dok nije potpuno zadovoljna rezultatom.

"Najviše vremena trošim na odabir lika kojega želim nacrtati na šalicu. Kada se odlučim da je to - to, krenem s crtanjem. Ponekad uspijem iz prve, ponekad iz 15. pokušaja, sve dok nisam zadovoljna rezultatom. Tražim pravu ravnotežu između prepoznatljivosti, duhovitosti i spontanog crtanja. Ponekad nastane sasvim slučajno, na primjer - na papirnatoj maramici u restoranu. Na kraju nije važno gdje crtam jer u konačnici skicu moram kopirati na računalo kako bi se ilustracija pripremila i poslala u tvornicu koja izrađuje šalice", ispričala nam je.

Romina Ivančić
Šalica s likom Freddieja Mercuryja

Romina Ivančić
Šalica s likom Fride Kahlo

Šalicu s nekim od popularnih ilustracija možete imati i vi - u suradnji s Polonom pripremili smo za vas darivanje. Šalice s likovima Žuži, Freddieja, Stevea Jobsa i Fride Kahlo osvojile su:

Šalica FRIDA @dilozz12

Šalica STEVE @brzickristina

Šalica FREDDIE @ljubicazazubica

Šalica ŽUŽI @irena.simac.ivanovic

Linker
24. travanj 2024 01:16