VOĆNI MOTIVI

Šarenilo u domu: Voće je našlo svoje mjesto i u dizajnu interijera

  • 22.07.2019. u 12:19

  • Autor:
    • Iva Maria Jurić

Jabuka, ananas i trešnja omiljeni su i na dizajnerskom 'jelovniku' pa njihovi motivi krase mladenačke stanove i domove ljubitelja pop arta.

Jedna od najboljih stvari vezanih uz ljeto je šarenilo na tržnicama i u dućanima, a voćne salate, sladoledi i kokteli najslasnija su okrepa. No zašto stati na tome? Jer voće je poželjno i u interijeru! Različitim oblicima i bojama unosi svježinu u svaki prostor, daje mu novu energiju i mami osmijeh na lice. Posude s voćem, baš kao i cvjetni aranžmani, odavno su već svakodnevni dekor, no posljednjih su godina šareni plodovi sve prisutniji i u obliku skulptura i tekstilnih uzoraka.

STREET WORKSHOP Tapete s motivom limuna www.etsy.com/shop/StreetWorkshop

Među najpopularnijima je ananas, koji je nalazi na nebrojenim uporabnim predmetima. Dizajneri tvrde da je toliko privlačan zbog toga što se žutozelenim koloritom tropskog voća na jednostavan i cjenovno prihvatljiv način u prostor unosi dojmljiv akcent, posebno zanimljiv mlađim generacijama koje žive u unajmljenim prostorima.

Stolac Island Spirit WWW.ANTHROPOLOGIE.COM

Držač za knjige 129,99 kn EMMEZETA

Led lampa 80 kn SOHO

U svijetu dizajna kao da je, ipak, došlo do zasićenje motivima ananasa, a njegova dostojna zamjena je - banana. Zahvaljujući umjetniku Andyju Warholu i omotu albuma “The Velvet Underground & Nico” već desetljećima je dio pop kulture. Njezini listovi su i na kultnim zidnim tapetama Dona Lopera i Dorothy Draper, Studio Job ju je oblikovao u stolnu svjetiljku, a kuća Dolce & Gabbana uvrstila u kolekciji nakita.

STUDIO JOB Lampa u obliku banane www.seletti.it

Dolce & Gabbana ogrlica Banana www.store.dolcegabbana.com

Zdjela Banana, dizajn Areaware 1500 kn DIZAJNHOLIK

Potencijalnih kandidata ima još, no ponekad su dovoljne i snažne voćne boje - žuta, narančasta ili crvena - za postizanje ljetnog ugođaja u domu. Rezultat će u svakom slučaju biti duhovit, osvježavajuć i tako neodoljivo sladak.

Spužvice u obliku voćki, www.asos.com

Stropna lampa, dizajn Aldo Bernardi, www.aldobernardi.com

G L I M P T Svjetiljka Forbidden Fruit www.glimpt.se

HISAKAZU SHIMIZU Fruit stolna lampa inspirirana posudom za voće

Metalna dekoracija 79,80 kn AMELIE

Stropna lampa, dizajn Nika Zupanc FOBIA

Surađivala Slavica Šagolj