Darko Mihalić
dizajn interijera

Savjet dizajnerice: Pregradite prostor bez zidova

Na primjerima projekata studija dizajnerice Mirjane Mikulec vidljivo je kako se prostor vrlo efektno može odvojiti na nekoliko načina – staklenim zidovima, iveralom, zavjesama, ormarom ili pak policom.

Zahtjevan suvremeni način života traži i od interijera da budu multifunkcionalni jer se nerijetko u našim domovima nalaze i kućni ured, sauna, soba za hobi ili pak mini teretana odnosno prostor za vježbanje. Isto tako, svatko bi želio imati odvojenu sobu za spavanje što u malim stanovima ili u onima u kojima živi više članova često nije moguće. Prva i najlogičnija ideja jest pregrađivanje prostora gipsanim pločama ili pak ciglom. No, to nije uvijek optimalno rješenje, i to iz više razloga.

'Stvaranje dviju manjih prostorija pregrađivanjem može rezultirati dvama vrlo skučenim prostorima bez puno svjetla pa se stvori dojam da smo nanijeli više štete nego koristi. Pored toga, ovaj građevinski zahvat iziskuje i nemale financijske izdatke, dosta vremena, prašine i buke, a možda jednostavno želimo privremeno rješenje pa se ne isplati toliko ulagati. U tom slučaju, posegnite za jednostavnijim, bržim i – povoljnijim solucijama koji će biti odgovori na vaše potrebe bilo da želite imati svoj mir dok se bavite nekim hobijem, radite od kuće ili pak da se unutar open spacea stvore intimnije zone. Primjerice, u dnevnoj zoni uvijek je dobro vizualno ili nekim jednostavnim 'fizičkim' trikom odvojiti prostor blagovanja, kuhinje i boravka', savjetuje Mirjana Mikulec.

Darko Mihalić

Na primjerima projekata dizajneričina studija vidljivo je kako se prostor vrlo efektno može odvojiti na nekoliko načina – staklenim zidovima, iveralom, zavjesama, ormarom ili pak policom. Ovakve pregrade pretvorit će jednu prostoriju u dvije, a neće ju zagušivati. Usto će biti vrlo atraktivne i estetski zanimljive u prostoru te ih svaki dizajner voli implementirati u njega.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Prostor se najjednostavnije odvaja zavjesama jer nema građevinskih radova – zavjese možete u sat-dva posla objesiti na strop ili dva nasuprotna zida. One su idealno rješenje i u slučaju kada namjeravate samo sakriti neki dio stana za koji ne želite da se vidi. Ako želite veći stupanj intime, neka zavjese budu od gušćeg i tamnijeg materijala, iako svaka tkanina, bez obzira na svoja svojstva, može ispuniti ulogu pregrade. Odustanite od težih tkanina ako u prostor ne dopire dovoljno prirodnog svjetla. Pazite na boje i uzorke zavjesa, da ne biste unijeli stilski nesklad nego njima pojačavajte dojam koji želite postići.

Darko Mihalić
SONY DSC
Darko Mihalić
Darko Mihalić

Efektna pregrada može se napraviti od staklenog zida s metalnim okvirom kojeg možete dati izraditi po narudžbi. Ovakve pregrade trenutno su pravi hit u uređenju interijera. Također, umjesto metala staklo se može kombinirati s iveralom, OSB-pločama ili šperpločom. Treba biti oprezan prilikom ugradnje kako bi pregrada bila pričvršćena na pravilan način i postigla izdržljivost.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Ploče od iverala također su dobar odabir, i imaju, osim praktične, i veliku estetski ulogu u zidu. Na našim primjerima možete vidjeti kako su pregrade od iverala ujedno i ukrasni zidovi zahvaljujući mutnom staklu ispod kojega je ugrađena rasvjeta. Na drugome primjeru jednog stana u Splitu, u kojem se pregradom željelo podijeliti dnevnu zonu na dvije cjeline, pregrada od iverala je ujedno spremište za stvari ali i polica za knjige te tv zid.

Linker
21. travanj 2024 14:01