NA OBRONCIMA MEDVEDNICE

Tajanstvena kuća na zagrebačkom Bukovcu: Moderno zdanje oduševljava na prvi pogled

Biljana Gaurina / CROPIX -d&d-
Glasovita 'Crna kuća', kako je od milja nazivaju stanovnici zagrebačkog Bukovca, sve je samo ne mračno i nepristupačno zdanje, a još od završetka izgradnje svojim vanjskim izgledom oduševljava na prvi pogled.

Uvidom u njezin prekrasan interijer vidljivo je da je riječ o modernom obiteljskom domu podjednako kreiranom za više nego udoban život višečlane obitelji ali i tulume pri kojima ova tajanstvena ljepotica najbolje pokazuje svoju svestranost.

Potpisuju je cijenjeni arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz studija Dva A i svojevrsno je autorsko djelo ukupne površine 600 četvornih metara s 1000 četvornih metara okućnice.


Biljana Gaurina
 

Prepoznatljiva po crnoj fasadi, na parceli s blagim padom i fenomenalnim pogledom prema gradu skrivena od znatiželjnika, zapravo je jedinstveni minimalistički kubus iznimne vrijednosti. Brojni atriji kuće kreiraju mnoštvo unutarnjih oaza, dok velike staklene stijene kao i svijetle boje korištene prilikom uređenja interijera, ukućanima tijekom cijelog dana omogućavaju uživanje u danjem svjetlu.


Biljana Gaurina / CROPIX -d&d-

Hodnik prizemlje

Biljana Gaurina


Želja investitora bila je da u okružju zelenila stvori moderan obiteljski dom prepun intimnih kutaka, bez pretjerane intervencije u okoliš. Tako su zapravo nastale dvije identične kuće, jedna ispod druge, koje tvore zajedničku kompoziciju te su povezane zidovima, ali i potpuno odvojene. U konačnici, riječ je o jednom stanu s tri etaže odnosno podrumom, prizemljem i katom te ukupno pet soba.
Biljana Gaurina
Biljana Gaurina
Biljana Gaurina

'Kuće su fizički povezane sistemom zidova, odnosno ploha koje se kao oblikovni element pojavljuju u zidovima okoliša, postamentu te završno na gornjem, osnovnom volumenu kuće u vidu plašta. Taj je gornji volumen sačinjen od dva elementa - plašta čija je tekstura i završna obrada istovjetna sa zidovima postamenta i okoliša te fragilne staklene jezgre koja čini nukleus kuće. Plašt svojim perforacijama omogućuje kadriranje, reducira poglede te štiti transparentnu i intimnu unutrašnjost', objasnili su arhitekti. Prema njihovim riječima, između plašta i staklenih stijena formiran je niz atrija koji omogućavaju pojedinim funkcionalnim zonama ekstenziju na van.


 

Biljana Gaurina
Biljana Gaurina
Biljana Gaurina / CROPIX -d&d- / Cropix -d&d

Dnevni boravak


Prizemlje je povezano s fascinantnim podrumom, galerija koja dominira ulaznim holom, malo - teretno dizalo, sauna, vinoteka, konoba, servisne prostorije, teretana, sunčana terasa i unutarnji bazen samo su neke od značajki ovog objekta koje mu daju veliku dodatnu vrijednost.

Zagreb, 050712.
Bukovacka.
Moderna kuca.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
-d&d-
Biljana Gaurina / CROPIX

Podrum i bazen

U prizemlju open - space varijante, sa samo jednim vratima koja odjeljuju radnu sobu od ostatka prostora, ističu se atraktivna bijela kuhinja i blagovaonica s elegantnim masivnim stolom za objedovanje. Ukrašavaju ih apstraktni umjetnički detalji koji učinkovito i estetski ispravno unose živost u ovaj crno – bijeli svijet.

Biljana Gaurina
Biljana Gaurina

Spavaće sobe na katu objekta, sklop roditeljske spavaonice s kupaonicom te dvije dječje sobe povezane zajedničkim dnevnim boravkom, pripadajućom kupaonicom i terasom - i više su nego dovoljno za udoban život jedne obitelji.

Biljana Gaurina / CROPIX -d&d-

Kupaona

Biljana Gaurina

Biljana Gaurina / CROPIX -d&d-

Spavaća soba