Mekani prekrivači podova

Tepisi: Hod po oblacima

Najveći hit su modeli od svile i vune, izrazito meki i ugodni, a najatraktivniji uzorci nadahnuti su slikarskim djelima, geometrijskim oblicima i - raspucalom površinom zemlje.

Tepisi su ove jeseni aduti dizajnerskih kolekcija. Izbor nikada nije bio bogatiji - u motivima, bojama, oblicima, površini, sastavu. Neki izgledaju poput umjetnickih slika, drugi su pak nalik na ispucalu zemljinu površinu... A s obzirom na raskoš ponude, nema interijera za koji se ne bi našao odgovarajući model.

Uviđajući ogroman potencijal "prekrivača podova", njemački mag interijerskog tekstila Jab Anstoetz angažirao je svjetski poznatog dizajnera Staffana Tollgarda koji je u seriji Characters - The Red Thread Collection kroz osam razlicitih tepiha izrazio svoju kreativnost jedinstvenim spojem uzoraka, boja i tehnika - prikazavši prirodne pojave kroz manje ili više geometrijski stilizirane uzorke. Kolekcija je izrađena ručno, od čiste svile i novozelandske vune. Savršen omjer boje i reljefom istaknutog uzorka ove tepihe čini savršenima kako za eklektične, tako i za pročišćene, jednobojne interijere u kojima dolaze do punog izražaja.

Tepih Saphira, 120x170 cm (349 kn, Möbelix). Model Stockholm,170x240 cm (1099 kn, Ikea). Tepih Royal Funk, 135x190 cm (699,99 kn, Emmezeta). Model Graffito, dizajn Paola Lenti (Et Cetera). Model Eugene, 160x230 cm (799 kn, Harvey Norman).

Atraktivna je i kolekcija Stardust s dvobojnim pravokutnim uzorkom Matrix. Poput istoimenog filma, i ovaj tepih unosi u dom dah futurizma te čini privlačnu cjelinu s namještajem od metala i kože. Britanska dizajnerska kuća Designers Guild predstavila je Roxburgh Linen Rug, tepih s tkanim geometrijskim reljefom uokvirenim kontrastnom bojom, za romantične prostore. Svilena obrada čini ga ugodnim na opip pa je idealan za dječje i spavaće sobe u kojima se uglavnom hoda bez obuće. Navedene su kuće u samom vrhu svjetske dizajnersko-interijerske scene, a atraktivne tepihe izrađuje i tvrtka Regeneracija iz Zaboka u suradnji sa studentima zagrebackog Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Njihov je rad potvrda da hrvatski dizajn ne zaostaje za novostima iz svijeta te da domaći autori ne kopiraju trendove nego i sami sudjeluju u njihovom stvaranju.

U smjeru kazaljke na sat: vuneni tepih, 150x200 cm (2599 kn, Zara Home); Novel, 130x190 cm (1190 kn, Lesnina); model Rhombus, 170x240 cm (6990 kn, Natuzzi); Pandrup, 133x195 cm (399 kn, Ikea); model od vune, dizajn Dijana Vojak (Regeneracija).

Napisala: Ivana Vončina-Toplek

Linker
23. travanj 2024 21:58