Darko Mihalić
usudite se!

Veliki povratak boje koja čini čuda u prostoru

Nedavni sajam namještaja u Milanu, prestižni Salone del Mobile, potvrdio je veliki povratak tamnih nijansi u interijer – pored zelene i sive, izložbeni prostori bili su obilježeni i tamno plavom.

Svoje mjesto tamno plava je našla na podnim oblogama, mramoru, zavjesama, kuhinjskim otocima, frontama, sofama, foteljama, stolićima i komodama. Tamnoplavi baršun na sjedalicama kao i zavjese od istoga materijala i boje bilo je nešto što se nije moglo ne primijetiti. Teško je bilo ostati imun na mekoću i raskoš tamnoplavog baršuna. Rijetki su oni koji ne vole ovu boju, mnogima je čak najdraža, ali im se uređenje doma ne čini odviše privlačnim u ovoj nijansi. Dizajnerica Mirjana Mikulec smatra da je to ponajviše zbog toga što tamnoplavu vežemo uz neka druga, manje omiljena životna okruženja.

Darko Mihalić

'Tamnoplava je zbog određene note suzdržanosti, smirenosti i hladnoće koju ima, boja diplomacije, poslovnog svijeta i uniformi pa nas asocira na posao, ali i formalnost koja isključuje spontanost. Zato ju teško zamišljamo u svome domu, gdje želimo suprotnu atmosferu. Pored toga, posljednjih dvije-tri godine pojavilo se nekoliko svijetlih nijansi plave koje su postale apsolutni hit. Činilo nam se da nema mjesta za još jednu, posve tamnu nijansu plave. Ali sajam u Milanu nam je dokazao suprotno', objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec koja plavu voli smjestiti u spavaću sobu. I to zbog njezine umirujuće, duhovne pa i mistične note koju sadrži. Pogled na plavu prije svega – odmara i opušta, pa nije ni čudo što je poželjna u spavaćoj sobi. I to čak u najtamnijim nijansama.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

'Kada je nijansa sasvim tamna, onda ne treba pretjerivati. Koristite je u akcentima – tepihu, prekrivaču, boji jednog ili dijela zida, noćnom ormariću, rasvjeti i ublažite s bijelim, pastelnim, bež i svijetlo smeđim nijansama… Isto tako, zanimljiv efekt ostavlja kombiniranje različitih nijansi plave. Sve ovo možete primijeniti na drugim prostorijama u stanu – i tamo su poželjni akcenti u tamno plavoj. Trenutno svu vrlo popularne tamnoplave kuhinje i iskreno se nadam da ću u što skorije vrijeme moći kreirati jednu u ovakvoj nijansi', kaže dizajnerica. Tamnoplavi medijapan na namještaju obogatit će prostor daškom glamoura, kao i kombiniranje s mjedenim, zlatnim i srebrnim detaljima. Bit će to prava kraljevska kombinacija. Odvažite se na nju!

Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

Linker
17. travanj 2024 13:40