PATRICIA URQUIOLA: Tapecirana kožnata fotelja.

Dizajn & interijeri

Volumen za novo doba: Aktualne kolekcije demantiraju tvrdnje da je tapecirani namještaj stvar prošlosti

  • 15.03.2020. u 15:00

  • Autor:
    • Iva Maria Jurić

Ponovno se otkrivaju čari tapeciranog i prošivenog u uređenju: 'jastučaste' površine koje krase unutrašnjost doma, pa čak i fasade, dizajnerska su posveta obrtničkoj umijeću.

Prošivene, tapecirane površine u posljednje su vrijeme ponovno “in”. Sve češće krase dnevne sobe, čak i u ljetnim kolekcijama namještaja, pa i u arhitekturi - trenutačno najreprezentativniji takav “model” je fasada multifunkcionalnog centra The Shed, nove ikone u vizurama New Yorka...

Diller Scofidio + Renfro, Lead Architect, and Rockwell Group, Collaborating Architect: Kulturni centar u New Yorku ima krov koji se uvlači kako bi se stvorili različiti prostori za izvedbe.

 

Ako i dalje mislite da je tapeciranje namijenjeno samo za zastarjele komade pokućstva ili bakine prekrivače, varate se.

DAVID TRUBRIDGE: Klupa Waka inspirirana ‘nautičkim’ dizajnom.

 

Ta obloga koja se koristila za sofe u 19. stoljeću vraća se u domove - ali suvremeno interpretirana. Efekt “prošivenog” postao je i važan stilski element ekskluzivnih odjevnih predmeta: Laura Kim i Fernando Garcia, koji dizajniraju kolekcije Oscara de la Rente, koristili su ga u svilenom satenu kako bi stvorili bajkovite večernje haljine s povlakom, dok ga je kuća Fendi na revijama predstavila u ljetnoj kolekciji, kojoj kao da je prekrivač lajt-motiv.

ANASTASIYA KOSHCHEEVA I OYA-MERYEM YANIK: Chester stolac ili stolić od ‘prošivenog’ drva.

 

Uporaba prošivenih materijala dokumentirana je još u sedmom stoljeću, na crtežima u arheološkom nalazištu Goguryeo u Sjevernoj Koreji, gdje su vojnici u bitkama prikazani u “tapeciranom” ogrtaču koji ih štiti od hladnoće. Coco Chanel pretvorila je taj način obrade materijala u simbol stila lansirajući torbu “2,55” u veljači 1955. godine.

PATRICIA URQUIOLA: Bohemian fotelja u suncokret žutoj boji.

 

U suvremenom dizajnu namještaja ponovnim otkrivanjem tapeciranja zapravo se odaje priznanje obrtništvu.

INGA SEMPÉ-RUCHÉ: Fotelja s prošivenim prekrivačem.

 

Španjolska arhitektica i dizajnerica Patricia Urquiola pokazala je to u više radova, od modularnog sjedećeg sustava Tufty-Time, reinterpretacije strogih engleskih kožnatih sofa, do ležaljke Bohemian, koja poput šala "nosi" prošivene obloge na svojim vijugavim linijama.

VENINI MONOFIORI: Balloton vaze različitih veličina.

 

Za “tapecirani uzorak” njujorškog The Sheda zaslužan je pak arhitektonski studio Diller Scofidio + Renfro (vodeći arhitekti) & Rockwell Group (arhitekti suradnici). Osmislili su čeličnu oblogu od trodimenzionalnih rombova što podsjeća na pokrivač koji klizi na kotačima kako bi kreirao različite prostore u skladu s umjetničkim izvedbama koje se priređuju.

Prisjetimo se i sjajne Pierpaolo Piccioli Moncler Genius modne kolekcije.

 

POGLEDAJTE IZBOR U NAŠIM TRGOVINAMA

Ukrasni jastuk, 259 kn, Zara home