Damir Fabijanić
Damir Fabijanić

DVA ARHITEKTA

Zagrebački arhitektonski studio osvojio prestižnu nagradu za vinariju u Kutjevu

Arhitektonski studio Dva arhitekta dobitnik je američke nagrade Architecture MasterPrize 2019  za Vinariju Galić u Kutjevu i to u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture.

Studio Dva arhitekta, koji predvode Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković dobio je još jedno priznanje za Vinariju Galić u Kutjevu: nakon što je osvojio državnu Nagradu "Vladimir Nazor" te međunarodnu BIG SEE Architecture award, stigla je i ona međunarodna Architecture MasterPrize.

Vinarija u Kutjevu pojavljuje se kao razvoj prethodno projektirane vinarije u Radovancima. Objekt nastaje u samom centru Kutjeva te zbog prebacivanja iz potpuno prirodnog okruženja u jednu znatno urbaniju situaciju dolazi i do kompletnog zaokreta u arhitektonskom smislu. Jednostavno i jasno arhitektonsko oblikovanje inspirirano je tradicionalnim vinskim podrumima te autohtonim seoskim kućama.

Damir Fabijanić

Damir Fabijanić

Damir Fabijanić

Damir Fabijanić

Damir Fabijanić

Damir Fabijanić

- Zaokret od tradicije javlja se kod unutrašnjeg rasporeda vinarije. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume. Takvo oblikovanje bilo je onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima. Stoga bačve smještamo u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji vinariju otvaraju prema ulici. Takvim rasporedom, hrastove bačve unutar "uličnog izloga", tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora – rekao je Zoran Zidarić.

Damir Fabijanić

Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić

Svečana dodjela nagrada održat će se 14. listopada u jedinstvenom ambijentu muzeja Guggenheim Bilbau, Španjolska.