kodasema.com
ŽIVOT U 24 (MOBILNA) KVADRATA

Zamislite, naručite, dostave vam ju i sve je gotovo za 7 sati. Upoznajte Kodu, dom budućnosti

Što biste rekli na informaciju da u jednom danu možete dobiti potpuno opremljenu kuću? Dostavljenu, pripremljenu i potpuno prilagođenu za život? I to sve za otprilike sedam sati. Doduše, trebat će vam nešto više od milijun i dvjesto tisuća kuna, ali ova je eko-kuća, čini se, dom budućnosti.

Prošle godine predstavljena je kao prototip estonskih dizajnerskih kolektiva okupljenih pod imenom Kodasema. Logično, nazvali su ju Koda, i ona je odnedavno službeno postavljena na arhitektonsko tržište te predstavljena kao “pokretna betonska kuća budućnosti”.

Ovo životno rješenje vrlo je maleno, broji tek nešto više od 24 kvadratna metra. No, prednosti su goleme. Uz to što je potpuno eko – friendly, ovaj inovativan dom zbog nedostatka temelja u potpunosti je prenosiv.

Njegov jednostavan, ali učinkovit dizajn savršen je za pružanje kvalitetnih privremenih domova ili radnih prostora. Zahvaljujući arhitektonskoj fleksibilnosti, može se prilagoditi mnogim namjenama pa tako može biti ured, radionica, učionica, pa čak i kafić. Iako, njegova primarna predviđena funkcija je životni prostor.

kodasema.com

kodasema.com

kodasema.com

kodasema.com

A u njemu možete uživati u prostranom dnevnom boravku i kuhinji, kupaonici te spavaćoj sobi na polukatu. Zanimljivo i pomalo nevjerojatno, ali sve to doista je stalo u ova 24 kvadrata.

Uz lakoću montaže, prednost ove inovativne i ekološki prihvatljive kuće su i solarne ploče na njezinom krovu, ali i opremljenost svom tehnologijom tzv. pametnog doma.

kodasema.com

No, zainteresirani budući stanari za kupnju KODA-e morat će pričekati 2018. godinu. Do tada, njezine demo verzije mogu se razgledati na nekoliko mjesta u svijetu i to u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i naravno Estoniji, zemlji u kojoj je i nastala.

Linker
17. travanj 2024 00:17