Darko Mihalić
moderna, idustrijska i romantična

Zavirili smo u tri neodoljive spavaće sobe s potpisom dizajnerice

Stilovi se mogu miješati i kombinirati, ali važno je da uvijek postoji nit vodilja

U osmišljavanju izgleda spavaćih soba uglavnom se vodimo funkcionalnošću, a zatim i osobnim preferencijama. Posve razumljivo, želimo prije svega da nam u ovu sobu stanu osnovni komadi namještaja – krevet i ormar, a usto da oni budu po našem ukusu. Ponekad su želje za određenim stilom sputane zadatostima prostora – primjerice, iako smo ljubitelji rustikalnog stila a imamo malu spavaonicu, tada ćemo izbjegavati masivne komade namještaja ili dominaciju tamnih boja. U takvim skučenim prostorima jake boje ne dolaze do izražaja, kao ni ljepota i posebnost namještaja i detalja te bogatstvo tkanina. Također, tu je dodatni imperativ da spavaonica bude uređena u skladu s ostatkom stana i da s njim u tom smislu čini cjelinu.

'Svaki interijer bi trebao imati stilske poveznice, i unatoč važnosti da se u uređenju sprovedu želje klijenta treba paziti na taj sklad budući da se radi o jedinstvenom prostoru koji ima svoju kako tlocrtnu, tako i stilsku logiku. Stilovi se naravno mogu miješati i kombinirati, ali treba postojati uvijek nit vodilja', objašnjava dizajnerica interijera Mirjana Mikulec koja je predstavila tri spavaće sobe koje predstavljaju različite stilove uređenja. Zajednička crta im je da su to, bez obzira na stilove kojima pripadaju, vrlo funkcionalni i jednostavni prostori bez previše detalja, uzoraka i boja, baš kako i treba biti u spavaonicama.

MODERAN STIL

U moderno uređenim spavaonicama dominira minimalizam i načelo 'manje je više'. Prostor ravnopravno dijele neutralne bijele i bež nijanse s plavom, koja nimalo ne zagušuje nego dodatno umiruje prostor. Prednost ove sobe jest što su ormari smješteni u zasebni, garderobni prostor, tako da se gubi dojam zagušenosti. Caruju jednostavnost i pročišćene linije, a originalnost daju moderne varijante štukatura na zidu iza i nasuprot kreveta te rasvjetna tijela u neutralnoj crnoj – minimalistički luster i stolne lampe naglašene geometrije.

Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

INDUSTRIJSKI STIL

Ova spavaća soba bila je svojevrsni eksperiment budući da je vlasnik htio da bude u industrijskom stilu te tamnih tonova. A kako je kvadratura tek nešto veća od 10 četvornih metara postojala je opravdana bojazan da će soba izgledati manja nego što jest. Međutim, odsustvo detalja te svijetla neutralna podloga od bijele boje zidova i svijetle nijanse parketa učinili su da se to ne dogodi. Soba ne izgleda hladno niti robusno zahvaljujući drvenim podnim oblogama, cigli na jednom od zidova te stropnim visilicama od metala. Sve su to materijali karakteristični za ovaj sve popularniji stil.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

ROMANTIČAN STIL

Postoji nekoliko varijanti kako se može postići romantika u interijeru. Ovdje su korišteni cvjetni uzorci na tapeti, nježni pastelni tonovi kreveta i posteljine te vintage elemente poput zidnih lampi, svijećnjaka i okvira za slike. Kako je riječ o spavaonici, ovdje je romantika 'pod kontrolom' odnosno nije se pretjerivalo s nijansama i detaljima. Jedan jedini modernan detalj jest praktična metalna rešetka za odlaganje odjeće na zidu koja je ujedno i efektna dekoracija.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Linker
24. travanj 2024 01:50