LOUIS VUITTON Objets Nomades kolekcija predstavljena na sajmu Salone del Mobile u Milanu
ORGANSKI DIZAJN

Zavoljet ćete ga: U trendu je dizajn koji stvara harmoniju između čovjeka i okoliša

U trendu je dizajn čiji je cilj potpuna harmonija između čovjeka i okoliša, preuzimajući materijale iz prirode, ali i amorfne oblike

Da dizajneri pronalaze inspiraciju u prirodi nije nikakva novost. Njezini oblici, materijali i boje u svojim se najrazličitijim varijantama nalaze u cijelom mnoštvu dizajnerskih predmeta, kao i arhitekturi. Organska arhitektura, nazvana tako prema terminu koji je skovao slavni američki arhitekt Frank Lloyd Wright, pojavila se tridesetih godina prošlog stoljeća i zagovarala harmoniju među ljudima i prirodno i umjetno stvorenim okolišem, za razliku od pokreta poput futurizma i modernizma koji su prednost davali znanosti i tehnološkom napretku.

Baš kao što i skandinavski dizajn počiva na načelu poštivanja prirode, organska arhitektura kao ideal ima uspješan suživot svega na planetu, a Wrightova kuća Fallingwater, koja poput stijene nadvisuje vodopad, ostvareni je manifest ove ideologije.

A photograph of the exterior of the home known as Fallingwater; a group of tourists stand on a balcony that overlooks the waterfalls which run under and around the home; Fallingwater was built in 1935 by architect Frank Lloyd Wright, Mill Run, Pennsylvania, 2014. (Photo by Smith Collection/Gado/Getty Images).
Getty Images
Kuća Fallingwater u Pennsylvaniji, dizajn američkog arhitekta Franka Lloyda Wrighta

Organski dizajn također preuzima ove principe i prevodi ih u opipljive komade s karakterističnim zaobljenim linijama, mekim oblicima i dinamičkim formama. Da je i dalje popularan pokazala je kolekcija namještaja modne kuće Louis Vuitton na Tjednu dizajna u Milanu.

LOUIS VUITTON Objets Nomades kolekcija predstavljena na sajmu Salone del Mobile u Milanu

Kolekcija Objets Nomades nastala 2012. godine, među kojom su radovi svjetski poznatih dizajnera poput Indije Mahdavi i Patricije Urquiole, obogaćena je novim kreacijama te danas broji 40 komada iznimno kreativnog i funkcionalnog namještaja. No među brojnim radovima posebno su se istaknuli oni čije je oblikovanje nalik prirodnim oblicima i organizmima. Poput stola Anemona Ateliera Biagetti koji podsjeća na kultnu Aalto vazu i stolca Blossom dizajnera Tokujina Yoshioke nalik cvijetu.

ATELIER BIAGETTI Anemona stol

Svakako najupečatljivije su kreacije braće Campana čije su Bomboca sofa i Bulbo fotelja izuzetno uspješni primjeri organskog dizajna koji svojom asimetrijom, amorfnim formama i zaobljenim kutevima prenose gotovo ljubavnu poruku prirodi.

GRAYPANTS Murmurations lampa

ZAHA HADID Vaza Yau

CAMPANA BROTHERS Fotelja Bulbo

Boca od terakote 359 kn ZARA HOME

Asa vaza Lulu 149 kn BELLA FORMA

Varaschin naslonjač Gallery ART INTERIJERI

Naslonjač Pair, dizajn Karim Rashid ERA GRUPA

RAW EDGES Stolac Concertina

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
19. travanj 2024 02:09