strujni udar

Od malih gradskih do sportskih jurilica: Vodič kroz najpoželjnije automobile na struju

Griješe oni koji misle da su električna vozila budućnosti, od malih gradskih automobila do sportskih jurilica i limuzina - 'strujići' su već sad svuda oko nas.

PORSCHE TAYCAN

Ljubitelji sportskih superautomobila najčešće s nepovjerenjem gledaju na električne motore, no u Porscheu tvrde da će ih Taycan, njihov prvi električni model, razuvjeriti. Upravljačke komande elegantne jurilice u potpunosti su digitalizirane, a prve dvije verzije, Turbo i Turbo S, dolaze s moćnim motorima koji razvijaju brzinu do 260 km/h. Radijus kretanja im je 412 (Turbo S), odnosno 450 km (Turbo), a posebnost sustav napona od 800 volti koji omogućava brže punjenje baterije.

RENAULT ZOE

Francuski proizvođač poznat je po kvalitetnim malim gradskim automobilima, a njegov električni model nastavlja tu tradiciju. Baterija kapaciteta od 52 kWh omogućuje domet vožnje do 395 km, dok na stanici za brzo punjenje u pola sata možete dobiti dovoljno energije za do 150 kilometara vožnje. Unutrašnjost je gotovo u potpunosti digitalizirana uz brojna pomagala za udobnost i sigurnost vožnje.

2019 - Essais presse Nouvelle Renault ZOE en Sardaigne

RIMAC C_TWO

Konceptualni model tvrtke Rimac Automobili iz Svete Nedelje prava je mehanička zvijer: četiri električna motora stvaraju snagu od 1914 KS, što je dovoljno za maksimalnu brzinu od 412 km/h, dok baterija od 120 kWh osigurava domet od 650 kilometara. Na automobilističkom sajmu u Ženevi, koji će biti održan u ožujku, trebao bi biti predstavljen model za proizvodnju, a najavljeno je da neće biti više od 100 primjeraka.

HYUNDAI IONIQ

Južnokorejski kompakt elegantnih linija u ponudi je od 2016. pa sljedeće godine dolazi novi model, s motorom od 137 KS, pojačanom baterijom od 38.3 kWh i radijusom vožnje od 274 kilometra. Na stanici za brzo punjenje u 54 minute može se napuniti 80 posto baterije. Opremljen je i SmartSense tehnologijom koja stalno nadzire prostor oko vozila te vozača pravodobno upozorava na potencijalne opasnosti.

OPEL CORSA-E

Njemački gradski automobil omogućava doseg od 330 km te mogućnost da se na stanici za brzo punjenje za 30 minuta napuni 80 posto baterije, a vozač može birati između sportskog, koji nudi veći užitak vožnje, i regenerativnog načina, koji povećava doseg. Na tržište dolazi u proljeće 2020.

2019 Opel Corsa-e

ŠKODA CITIGO

Iako je njegova proizvodnja započela tek ovog mjeseca u tvornici u Češkoj, prvi Škodin potpuno električni automobil Citigo e iV već je izazvao prilično zanimanje. Kako i ne bi, kad se kompaktni gradski autić, koji razvija maksimalnu brzinu od 130 km/h i nudi radijus od 260 km, može do kraja godine naručiti po cijeni nižoj od 140 tisuća kuna.

VOLKSWAGEN ID.3

Nakon Bube i Golfa, električni model ID.3 predstavlja početak trećeg velikog poglavlja njemačkog automobilskog diva. U ponudi su tri baterije (45 kWh, 58 kWh i 77 kWh) i ovisno o izboru automobil može prijeći između 330 i 550 kilometara. Pokreće ga snažni motor od 204 KS. Trenutačno postoji mogućnost prednarudžbe, dok će se kupcima isporučivati sredinom 2020.

BMW I3

Njemački proizvođač nudi niz modela u električnim varijantama, no jedan od najpopularnijih je kompaktni i3. Premijerno predstavljen kao koncept 2011., u proizvodnji je od 2013., a prošle je godine dobio osvježenu verziju. Nudi doseg od 260 km i maksimalnu brzinu od 160 km/h. Kupce posebno oduševljava povezanost uz aplikaciju BMW Connected, koja omogućava otvaranje automobila uz pomoć pametnog mobitela.

BMW i3s, Portugal, Lissabon

NISSAN LEAF

U ponudi električnih vozila model japanskog proizvođača već je veteran. Proizvodi se od 2010., ali to nikako ne znači da je zastario. Naprotiv, verzija za 2019. s atraktivnim izgledom, dvije baterije u ponudi (40 kWh i 62 kWh), maksimalnim dosegom od 385 kilometara i pomagalima poput sustava za inteligentnu vožnju Nissan Propilot i dalje je jedan od najprodavanijih modela u Europi, ali i Hrvatskoj.

The all-new 2018 Nissan LEAF sets a new standard in the growing market for mainstream electric vehicles by offering customers greater range, advanced technologies and a dynamic new design.
Nissan

TESLA MODEL Y

Možda i najpoznatiji svjetski proizvođač električnih automobila s novim modelom, koji bi na tržište trebao doći sredinom 2020., ulazi na tržište kompaktnih crossovera. Specifikacije su mu i više nego pristojne - ima domet od 480 kilometara i maksimalnu briznu od 241 km/h, od 0 do 100 ubrzava za manje o četiri sekunde, a audiofile će oduševiti sustav s čak 14 zvučnika.

Linker
19. travanj 2024 01:21