Getty Images
važan je stav

16-godišnjakinja koja je sama odlučila mijenjati svijet nominirana je za Nobelovu nagradu za mir

Tinejdžerica koja stoji iza globalnog pokreta za klimu nominirana je za Nobelovu nagradu za mir, a diljem svijeta ima naklonost svojih vršnjaka koji su pravi buntovnici s velikim razlogom.

Šveđanka Greta Thunberg (16) u kolovozu je započela prosvjed protiv klimatskih promjena ispred zgrade švedskog parlamenta. Njezini su je roditelji, majka Malena Ernman, jedna je od najslavnijih švedskih opernih pjevačica i otac Svante Thunberg, glumac, pokušavali od toga odvratiti, ali ona je bila ustrajna.

'Uvijek sam bila ona djevojka u pozadini koja ništa ne govori. Mislila sam da ne mogu napraviti nikakav pomak jer sam premala - objašnjava Greta kojoj su prije četiri godine dijagnosticirali Aspergerov sindrom, oblik autizma i izuzetne socijalne povučenosti.

BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 21: Greta Thunberg, climate activist attends 7th Brussels youth climate march on February 21, 2019 in Brussels, Belgium. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)
Getty Images

Prolaznici ispred parlamenta nisu razumjeli njezinu misiju dok je svakog petka usamljeno stajala s ručno ispisanim natpisom s 'Skolstrejk för Klimatet' (Školski štrajk za klimu). Osam mjeseci kasnije ova je tinejdžerica diljem svijeta postala simbol otpora, a kad je stigla vijest da je nominirana za Nobelovu nagradu za mir u toj borbi su joj se pridružili milijuni mladih.

HAMBURG, GERMANY - MARCH 01: Teenage Swedish activist Greta Thunberg demonstrates with students against global warming at a Fridays for Future demonstration on March 01, 2019 in Hamburg, Germany. Fridays for Future is an international movement of students who, instead of attending their classes, take part in demonstrations demanding for action against climate change. The series of demonstrations began when Thunberg staged such a protest outside the Swedish parliament building. (Photo by Adam Berry/Getty Images)
Getty Images


'Nevjerojatno. Uključilo se dosad više od 71 zemlje i 700 mjesta i gradova. Brojke rastu i to sad postaje vrlo, vrlo zabavno', kaže djevojka koja je pokrenula je postala zaštitno lice otpora.

I Hrvatska se pridružila akciji koju je organizirala školarka Laura Skala s kolegama iz nekoliko zagrebačkih srednjih škola na Europskom trgu u Zagrebu.

Linker
18. travanj 2024 09:10