BRIAN MAY - FREDDIE MERCURY - QUEEN - JOHN DEACON - ROBERT TAYLOR. British rock band Queen (Freddie Mercury, Brian May, John Deacon and Robert Taylor)., Image: 138165916
 Foto: profimedia / Profimedia, Album
ZNANSTVENICI POTVRDILI

20 najzaraznijih pjesama svih vremena

Je li vam ikada pjesma ostala čitav dan u glavi i niste je se mogli riješiti? Znanstvenici s britanskog Sveučilišta St. Adrews napravili su studiju u kojoj su istražili zašto neke pjesme imaju više potencijala da vam se zavuku u uho.

Skupina istraživača sa katedri za filozofiju, antropologiju i filmske studije razvila je matematičku formulu koja objašnjava što pjesmu čini potencijalnom “uholažom“. Pet je osnovih komponenti koje takva pjesma mora posjedovati, a to su iznenađenje, predvidljivost, ritmička repetitivnost, melodijski potencijal i prijemčivost (koja označava kako slušatelj doživljava pjesmu).

Formula, u strogo matematičkom smislu, izgleda ovako: Prijemčivost + (predvidljivost-iznenađenje) + (melodijski potencijal) + (ritmička repetitivnost) = pjesma koja vam ne izlazi iz uha!

Najbolji primjer za to je “We Will Rock You“ legendarnih Queen, ali u top 20 su još dvije njihove pjesme “Bohemian Rapsody“ i “We will Rock You“. Najstarija pjesma na popisu je, razumljivo, “Jingle Bells“.

Linker
14. travanj 2024 20:55