Rad Ane Ratković
 Promo
UMJETNIČKE INTERVENCIJE

6 hrvatskih umjetnika oslikalo zidove zagrebačke bolnice Rebro

Najavljujući znanstveno-stručni skup i izložbu Estetizacija i rehumanizacija javnog prostora: umjetnost kao terapija, koji će se održati 21. ožujka 2017. u Domu HDLU-a (Meštrovićev paviljon), danas su u bolnici KBC Zagreb (Rebro) predstavljane zidne slike, djela šest renomiranih akademskih umjetnika,

Slike su izvedene u okviru umjetničko-istraživačkog projekta kojem je cilj bio preobraziti iskustvo bivanja u bolničkom prostoru za pacijente, zaposlenike i širu populaciju u bolničkoj zajednici. Umjetničkom intervencijom u bolnički prostor željelo se potaknuti društveno osvješćivanje i senzibilizacija javnosti za prepoznavanjem i prihvaćanjem umjetnosti kao sastavnog dijela zdravlja i svakodnevice te doprinijeti terapeutskom učinku, sveopćem boljitku, pozitivnoj distrakciji, bržem oporavku te zdravlju čitave bolničke zajednice.

Rad Damira Sobote

"U svijetu su izvedene brojne umjetničke intervencije u bolnicama koje su popraćene istraživačkim radovima koji su demonstrirali kako umjetnost ima veliku i snažnu ulogu i utjecaj na brži oporavak pacijenta koji borave u takvoj ustanovi. Konkretno, dokazano je kako umjetnost može doprinijeti smanjenju stresa i anksioznosti, smanjenju krvnog tlaka, smanjenju potrebe uzimanja lijekova protiv bolova, povećanju povjerenja pacijenata te njihovoj samouvjerenosti i pozitivnoj distrakciji pacijenata i osoblja", ističe akademska slikarica Melinda Šefčić, autorica projekta te doktorantica na Akademiji za likovnu umjetnost u Zagrebu.

Promo
Rad Melinde Šefčić

U realizaciju i izvedbu ovog projekta uključeni su istaknuti hrvatski akademski umjetnici koji svojim radom aktivno djeluju te doprinose obogaćivanju javnog prostora. Tomislav Buntak, Ana Ratković, Damir Sobota, Sanja Stojković, Melinda Šefčić i Stipan Tadić svojim su umjetničkim radovima intervenirali na šest lokacija bolničkog prostora: tihe komore u dvjema kabinama na Audiologiji Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata u Zelenoj zgradi; u sobi za otpust bolesnika u transportu Hitne pomoći kod ulaza u glavnu zgradu na Rebru; u čekaonici Poliklinike Klinike za onkologiju u Zelenoj zgradi; kod ulaza u Polikliniku Klinike za očne bolesti u Zelenoj zgradi; u hodniku kod ulaza u Polikliniku Klinike za pedijatriju u Zelenoj zgradi te u predvorju u zgradi Poliklinike u Bijeloj zgradi.

Promo
Ana Ratković, Sanja Stojković, Stipan Tadić, Melinda Šefčić, Damir Sobota

U istraživački dio projekta uključeni su studenti diplomskog i poslijediplomskog studija Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu čiji je zadatak bio pratiti umjetnike od trenutka osmišljavanja koncepta umjetničke intervencije do realizacije, posebice prateći reakcije i razgovarajući s osobama u bolničkim prostorima – pacijentima i njihovim pratiteljima, s medicinskim i tehničkim osobljem.

Rad Sanje Stojković

Rad Stipana Tadića

Promo
Rad Tomislava Buntaka

Linker
25. travanj 2024 03:20