Bojan Zibar

Daria Lorenci i Josipa Pavičić Berardini

Bojan Zibar

Daria Lorenci i Josipa Pavičić Berardini

31.siječnja

'6 mm - ispovijest o boli i pobjedi' Josipe Pavičić Berardini na daskama ZeKaeMa

Nakon uspješne premijere, pred zagrebačku publiku 31. siječnja dolazi adaptacija hvaljenog romana Josipe Pavičić Berardini o njenoj borbi s rakom dojke i svim posljedicama bolesti po nju samu, ali i njenu okolinu

Neke priče možda nisu ugodne, no upravo takve dopiru najdalje. Jedna od njih, iz pera poznate televizijske voditeljice i novinarke Josipe Pavičić Berardini, na jednom je mjestu okupila više cijenjenih umjetnica s jednim ciljem – suočavanja s opakom bolešću koja je dosad odnijela mnogo ženskih života te osvještavanja javnosti o načinima prevencije. Kroz nihovu suradnju roman „6mm - ispovijest o boli i pobjedi“ pretvoren je u multimedijalni kazališno-filmski projekt koji će sljedećeg tjedna zaživjeti i u Zagrebačkom kazalištu mladih – ZeKaeMu.

„Ovom predstavom poisotvjećujemo se sa protagonisticom koja saznaje svoju dijagnozu, njen put od suočavanja s bolešću do borbe za izlječenje, reakcije njenih najbližih i cjelokupnu atmosferu nastalu viješću o bolesti. Također smo željeli potaknuti svijest o važnosti samopregleda i pravovremenog otkrivanja karcinoma dojke, a na razini cijelog projekta i prikupiti sredstva za kupnju prvog aparata za intraoperativno zračenje u Hrvatskoj“ – poručila je Lidija Ivanda. 

Pod kišobranom projekta okupile su se redom snažne žene, između ostalih, prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Daria Lorenci Flatz, kazališna redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Ksenija Zec, filmska redateljica Judita Gamulin, dramaturginja Nikolina Bogdanović, modna dizajnerica Matija Vujica te kazališna i filmska producentica Lidija Ivanda.

Kada je prije pet godina doznala da ima karcinom, Josipa Pavičić Berardini odlučila je bilježiti sve kroz što je prolazila - od same dijagnoze pa sve do optimizma koji je bio neizostavan dio borbe za zdravlje. Taj intimni dnevnik naposljetku je postao predložak za knjigu "Šest milimetara", a potom je zaživio na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih.