Getty Images
POČASNO SRCE SARAJEVA

Alejandro G. Iñárritu stiže u Sarajevo: Primit će nagradu za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti

Meksički redatelj, producent i scenarist Alejandro G. Iñárritu je jedan od najcjenjenijih i najuspješnijih filmaša današnjice, prepoznatljiv po svojim pričama o ljudskom stanju, a na 25. Sarajevo Film Festivalu bit će mu uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Meksički redatelj Alejandro G. Iñárritu iza sebe ima brojne nagrade, među kojima su i dva uzastopna Oscara za najboljeg redatelja, za filmove "Povratnik" i "Birdman ili neočekivana vrlina neznanja", za koji je 2015. osvojio i nagradu za najbolji film te najbolji originalni scenarij. Cijenjenom redatelju će ove godine na 25. Sarajevo Film Festivalu biti uručeno Počasno Srce sarajeva za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

"Izuzetno je zadovoljstvo odati priznanje ovom istaknutom autoru koji svaki put iznova odvažno pomiče granice i svoju jedinstvenu viziju pretače u nepredvidive i genijalne filmske priče. Njegovi filmovi, koji se odlikuju posebnim stilom i ritmom, osvajaju i uzbuđuju publiku i kritičare širom svijeta. Radujemo se što ćemo imati priliku ugostiti ga na 25. Sarajevo Film Festivalu i uručiti mu nagradu Počasno Srce Sarajeva za njegov neizmjerni doprinos filmskoj umjetnosti s bezvremenim, nagrađivanim klasicima koje radi od početka svoje karijere’’, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Redateljski prvijenac Alejandra G. Iñárritua, "Pasja ljubav", premijerno je prikazan u programu Semaine de la Critique filmskog festivala u Cannesu 2000. godine i nominiran je za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti za najbolji film na stranom jeziku. Nakon toga snima film "21 gram", te film "Babel" koji je nominiran za nagradu Oscar u čak sedam kategorija i osvojio je nagradu za najbolju režiju u Cannesu 2006. godine. Slijedi film "Biutiful" koji je prikazan u natjecateljskoj konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu 2010.

Iñárritu je prvi latinoamerički filmski umjetnik u povijesti nominiran za nagradu Oscar u kategorijama najbolji reditelj i najbolji producent i prvi Meksikanac koji je osvojio nagradu za najbolji film u Cannesu. S filmom "Birdman ili neočekivana vrlina neznanja" 2015. godine osvojio je čak tri Oscara - za najboljeg redatelja, najbolji film i najbolji originalni scenarij - na 87. dodjeli ove prestižne godišnje nagrade Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Sljedeće godine, s filmom "Povratnik", Iñárritu osvaja drugog uzastopnog Oscara za najboljeg reditelja. U skorije vrijeme, Iñárritu je proizveo VR instalaciju Carne Y Arena (Virtualno prisutni, Fizički nevidljivi) koja je predstavljena na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. kao prvi VR projekt uključen u službenu festivalsku selekciju. Odbor guvernera Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti Iñárrituu je za taj projekt dodijelio specijalnog Oscara, inače petu nagradu Oscar u njegovoj karijeri. Ove godine, postao je i prvi latinoamerički filmski stvaralac kojem je povjereno predsjedavanje žirijem Filmskog festivala u Cannesu.

Tijekom 25. Sarajevo Film Festivala, Iñárritu će imati Masterclass, a bit će održana i specijalna projekcija njegovog filma "Birdman ili neočekivana vrlina neznanja".

Linker
24. travanj 2024 19:13