Mara Bratoš i Niksa Kušelj
ZABAVA POD KIŠOM

Dobar tulum u gradu povodom 70. rođendana Dubrovačkih ljetnih igara

U užem centru Zagreba, točnije u Basta Gourmet Baru u Vlaškoj okupili su se suradnici i ljubitelji Dubrovačkih ljetnih igara koji su slavili 70. rođendan te svjetske manifestacije koje će se tradicionalno održati od 10. do 25. kolovoza na desetak lokacija grada Dubrovnika.

Najbolji tulum u gradu posjetila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i mnogi drugi važni uzvanici. Jedan od najstarijih i najprestižnijih europskih festivala, koji je još od davne 1956. godine član Europske udruge festivala, naredne će sezone u svojoj velikoj, sedamdesetoj obljetnici, u 47 dana trajanja, brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. Svoj konceptualni okvir sedamdesete Dubrovačke ljetne igre zasnivaju na krilatici Mitovi grada.

druzenje povodom 70. obljetnice festivala Dubrovacke ljetne igre / Basta Gourmet Bar / Zagreb 05.06.2019. / foto: Maja Jurovic / glumac Romano Nikolic i Antoneta Alamat Kusijanovic (redateljica)  i Niksa Kuselj i Perica Matinovic i Doris Kristic i Maro Martinovic i Helena Buljan
Glumac Romano Nikolić i Antoneta Alamat Kusijanovic (redateljica) i Nikša Kušelj i Perica Matinović i Doris Kristic i Maro Martinovic i Helena Buljan


druzenje povodom 70. obljetnice festivala Dubrovacke ljetne igre / Basta Gourmet Bar / Zagreb 05.06.2019. / foto: Maja Jurovic / Mara Bratos i Niksa Kuselj
Mara Bratoš i Niksa Kušelj

druzenje povodom 70. obljetnice festivala Dubrovacke ljetne igre / Basta Gourmet Bar / Zagreb 05.06.2019. / foto: Maja Jurovic / Enes Vejzovic i Jerko Marcic i  Jelena Miholjevic i Sasa Bozic
Enes Vejzović i Jerko Marčić i Jelena Miholjević i Sasa Bozić

Sedamdesete Dubrovačke ljetne igre bit će svečano otvorene u srijedu, 10. srpnja 2019. ispred crkve sv. Vlaha prema scenariju i u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, a uz nastup Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera, koji je zasigurno jedan od najboljih europskih orkestara, i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Ivana Repušića i uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla.

Pretprogram 70. Dubrovačkih ljetnih igara, javnosti su predstavili intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini i pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu svoga umjetničkog djelovanja Ansambl LADO je pripremio dvosatni program sastavljen od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećima žive u iseljeništvu. Uvijek rado viđen na Igrama, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nastupit će 15. srpnja na taraci tvrđave Revelin.

"Program objedinjuje najkvalitetnije hrvatske umjetnike, vrhunska gostovanja inozemnih umjetnika, rastvarajući mitologiju europskog kulturnog naslijeđa, mitove Dubrovnika i mitove samog festivala uz propitkivanje prošlosti i budućnosti ambijentalnosti te njegovanje suodnosa tradicije i modernosti. Vlastita produkcija ostaje i dalje nezaobilaznom okosnicom dramskog programa, potvrđujući nacionalni, kulturni i povijesni identitet koji su Dubrovačke ljetne igre gradile tijekom svog dugogodišnjeg postojanja, uz njegovanje modela Festivalskog dramskog ansambla kao specifikuma", uvodno je naglasila intendantica Dora Ruždjak Podolski.

instagram

Linker
16. travanj 2024 06:26