Dubrovačke ljetne igre
prema romanu Kristiana Novaka

Dubrovačke ljetne igre: Črna mati zemla ganula festivalsku publiku na Lokrumu

Dramski program 69. Dubrovačkih ljetnih igara otvorila je nagrađivana gostujuća predstava Zagrebačkog kazališta mladih Črna mati zemla, nastala prema romanu Kristiana Novaka u dramatizaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski pred brojnom publikom na otoku Lokrumu.

U dojmljivom ambijentu Lokruma, pod zvjezdanim nebom i uz zvučnu kulisu pauna, potresna priča dobila je još jedan novi život. Dubrovačka publika izvrsno je primila predstavu i nagradila je izuzetnim pljeskom kojim je čitavi ansambl vraćala na poklon nekoliko puta. Roman Črna mati zemla Kristiana Novaka, dobitnika Tportalove književne nagrade za najbolji hrvatski roman 2014. godine, gotovo od trenutka objavljivanja privlači veliku pozornost. Pisan u obliku ispovjedne proze mladog urbanog protagonista Matije Dolenčeca, roman slijedi otvorenu, impulzivnu i začudno sirovu strukturu priče. Priča je to u kojoj glavni junak, pisac u krizi spisateljskog, ali i osobnog identiteta, jednostavno mora ispripovijedati. Raspon motiva istodobno je zastrašujući i razoran – od tematiziranja zlouporabe moći na svim društvenim razinama, osobne i društvene korumpiranosti, kolektivnih samoubojstava, pedofilije, preko vršnjačkog nasilja, pa sve do alkoholizma i njegovih posljedica. Sve je to vidno ganulo dubrovačku publiku.

Dubrovačke ljetne igre

Predstava Črna mati zemla praizvedena je lani u Zagrebačkom kazalištu mladih, a do sada je osvojila više od deset nagrada, uključujući nagrade Marul za najbolju predstavu u cjelini, za režiju i za dramatizaciju. Nagrade hrvatskog glumišta osvojila je za najbolju dramsku predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje te za sporednu žensku ulogu, koja je dodijeljena sjajnoj Urši Raukar za ulogu Bake. Izvrsne kritike romana i predstave potvrđuju ne samo vrijednost dvaju realizacija zasebno, već i uspjeli intertekstualni odnos između njih čijoj snazi je festivalska publika imala sinoć priliku svjedočiti.

Linker
25. travanj 2024 14:58