Zagreb 04052018
FEDOR DZAMONJA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Zagreb 04052018
FEDOR DZAMONJA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

ART ZAGREB od 18. do 20. svibnja

Fedor Džamonja: Ponos zbog prvog sajma umjetnina u Hrvatskoj

  • 17.05.2018. u 10:29

  • Autor:
    • Diana Šetka

Zaboravite nekretnine, dionice, zlato: umjetnost nudi najveću i najsigurniju zaradu, jer svjetsko je tržište pokazalo da cijene umjetnina unatoč krizi samo rastu - poručuju organizatori manifestacije Art Zagreb, prvog sajma umjetnina u Hrvatskoj.

- Umjetnici iz generacije mog oca bili su profesionalni i živjeli su od svog rada. U osam sati ujutro odlazili su u svoj atelijer, stvarali do ručka, pa se opet vraćali i radili do navečer. Mogli su legalno prodavati svoja djela, uspješne tvrtke kupovale su njihove radove da bi njima ukrasile urede pa su na taj način bili izloženi pogledima svih koji bi u njih dolazili. Ali kupnja umjetničkog djela tretirala se kao investicija i mogla se prikazati kao trošak, što je još sedamdesetih godina prošlog stoljeća uvela Savka Dabčević- Kučar. Danas ne poznajem nijednog mladog umjetnika koji živi od svog rada. Tržište umjetnina kod nas postoji, mnogo je galerija, atkivirale su se posljednjih godina i aukcijske kuće, ali puno je i privatnih dealova  - govori Fedor Džamonja (63), sin velikog hrvatskog kipara Dušana Džamonje, čija su profesionalna preokupacija fotografija i grafički dizajn, ali i briga za očevu ostavštinu te zalaganje za transparentno tržište umjetničkih djela.

Zagreb 04052018
FEDOR DZAMONJA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Fedor Džamonja

Upravo to je i razlog zašto će se pojaviti na prvom Art Zagreb sajmu, koji se od 18. do 20. svibnja održava u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Na sajmu će izložiti ciklus radova vezan uz izdavanje grafičke mape koju dosad nigdje nije pokazao. Činilo mu se to primjereno s obzirom da se u isto vrijeme održava i Tjedan dizajna pa će i mnogi dizajneri doći vidjeti što se novo događa na likovnoj sceni. Značajne galerije predstavit će neka od najboljih djela suvremene hrvatske umjetnosti, a među samostalnim izlagačima su Paulina Jazvić, Hrvoje Dumančić, Lena Kramarić, Tatjana Politeo i Jelena Remetin.