Promo
Intervju s makedonskim glazbenikom

Goran Trajkoski uoči koncerta u Tvornici: 'Uopće ne slušam svoju glazbu kada je završim'

Eminentni makedonski glazbenik Goran Trajkoski, koji je pod svjetla svjetske javnosti došao kao frontman benda 'Anastasija', čija je glazba bila uvrštena na soundtrack Oscarom nagrađenog filma 'Before the Rain' u režiji Milča Mančevskog, nastupa u zagrebačkoj Tvornici kulture 14. siječnja. Tim smo povodom razgovarali s glazbenikom.

Goran Trajkoski karijeru je počeo 1979. kao vokal punk rock benda "Afektivan naboj" u rodnoj Strugi, a nakon preseljenja u Skopje, pridružio se bendu "Saraceni". Postaje i pjevač makedonske utjecajne grupe 80-ih "Padot na Vizantija", a kultni art rock bend je ostao zapamćen po albumu "Pochetok i kraj". Kao basist grupe "Mizar" ostao je upisan u povijest kroz 1986. i 1987., a taj kultni bend osnovan 1983. bio je pod povećalom tadašnje vlasti zbog stavova i avangardnog izričaja.

Njihova glazbena ideologija, inače fuzija gothic rocka, staroslavenskih i bizantskih crkvenih napjeva te makedonske tradicionalne glazbe, bila je zvijezda vodilja cijeloj generaciji. Nakon što se Mizar ponovno okupio, Trajkoski je od 2001. član i frontman benda.

Jedan od najdužih staževa Trajkoski svakako ima kao pjevač u bendu "Anastasija", a glazbenik je, uz hvaljeni soundtrack za film "Before The Rain", sudjelovao i u bogatoj diskografiji benda koju čini EP "By The Rivers Of Babylon", kao i albumi "Poeta Negra", "Melourgia" i "Nocturnal", gdje su uključili elemente elektroničke glazbe.

Promo

Ovaj neumorni glazbenik i dalje neprestano djeluje u glazbenom svijetu, aktivan je i sa solo projektima pa tako stvara i elektroničku glazbu pod pseudonimom Gotra (Готра), a bavi se i skladanjem glazbe za filmove i kazalište. Povodom zagrebačkog koncerta razgovarali smo s makedonskim umjetnikom.

U svom radu savladali ste i ostavili značajan trag u mnogim žanrovima od punka, gotha, tradicionalnih napjeva koje spajate s elektronikom, filmske glazbe... s čime ste najviše saživljeni?

Sa svim tim. Ali opet ne volim sve od punka, kao ni sve od elektronike, filmske glazbe, a pogotovo ne sve od tradicionalne. Profesionalno se bavim skladanjem kazališne muzike i u mom dugogodišnjem radu u teatru naučio sam prelaziti preko žanrova, da ih stavim u svoj servis. Od kazališnih ljudi (glumaca, redatelja, pisaca) naučio sam da žanr nije stil, nego samo tema, a da je vlastiti stil ono što ostaje prepoznatljivo kod autora čak i kad mijenja žanrove. To je vrlo normalna stvar u književnosti, filmu, teatru, a nažalost vrlo čudna u glazbi, gdje se često poistovjećuje vlastiti stil sa žanrom.

Na što ste najviše ponosni kao umjetnik?

Mislim da nisam ponosan. Trudim se biti maksimalno samokritičan i da ne dozvolim da me samozadovoljstvo satre u nekreativnim ambisima artista umišljene vrijednosti. Ostavljam da publika voli ili ne voli ono što radim, a ja uopće ne slušam svoju glazbu kad je završim, točnije objavim.

Može li se to uopće razdvojiti ili se nadograđuje jedno na drugo?

Različiti dijelovi mog stvaralaštva su moja osobnost. Vrlo često pričam o stilu umjetnika kao nešto što je njegov pečat, žig, nešto što se provlači u njegovom stvaralaštvu, a nema nikakve veze sa žanrom. Jer jedan redatelj može snimiti svoje filmove u različitim žanrovima, vidite Stanleya Kubricka. Ili jedan dramski pisac tijekom svoje karijere napiše žanrovski različite tekstove, a njegov stil, njegov vlastiti pečat je nešto što prožima i provlači se u svim njegovim radovima. Tako i ja gledam na svoju glazbu, žanrove koristim kao različite zadane teme na koje trebam udahnuti svoj izraz.

Kroz vaše glazbeno stvaralaštvo značajan utjecaj ima i tradicionalna makedonska glazba, koliko ima istine u tvrdnji da je Makedonija jedna od najglazbenijih zemalja u regiji?

To je samo stereotip, a stereotipi su smišljeni kao zabava, kao razlog za razgovor uz kavu ili čaj.

Što zagrebačka publika može očekivati na koncertu 14. siječnja u Tvornici kulture?

Ja i moj bend sviramo materijale s albuma "Teškiot glas na novite himni“ kako sa soundtracka za film "Mocking Of Christ". Isto tako na repertoaru su pjesme koje sam komponirao i izvodio s "Anastasijom", "Mizarom" i grupe iz 1980-ih "Padot na Vizantija".

Promo

Kakvi su vam planovi za budućnost, osim koncerata, čemu ste najviše posvećeni?

Posljednjih 20 godina najviše sam radio u kazalištu, tako da planiram i dalje ostati u tom okruženju. No evo već desetak godina sam sve više i više prisutan na rock sceni, sviram s njemačkim bendom Deine Lakaien, s makedonskim Muger Fuger, radim svoje glazbene projekte, snimam albume i koncertiram kad god je to moguće. Lijepo je čak i u petom desetljeću života imati bend, biti na turneji, snimati albume. Bar tako kažu!

Na ovom koncertu kao posebni gosti nastupit će zagrebačka dark rock grupa Phantasmagoria. Domaći glazbenici već su surađivali s Trajkoskim, u vrijeme kad je bio lead vokal grupe Mizar odsviravši dvije turneje na kojima je promoviran album "Kobna Ubavina/ Terribel Bauty Is Born".

Početak koncerta najavljen je za 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 60 kuna u pretprodaji te 80 kuna na dan koncerta. Prodajna mjesta: Tvornica Kulture (Ljudevita Posavskog 1), Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13), prodajna mjesta Entria - www.entrio.hr.

Linker
23. travanj 2024 10:09