ARHITEKTURA I KULTURA ŽIVLJENJA

Izložba povodom stotog broja časopisa "Oris"

Foto: Borko Vukosav
U subotu, 10. rujna 2016. u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture (kralja Držislava 3) u 13 sati otvara se izložba svih tiskanih brojeva Oris časopisa za arhitekturu i kulturu življenja.

Oris u svom izdavačkom portfelju ima hrvatska i slovenska izdanja i još niz tiskovina koje su nastale u Orisovoj kući. Prvi broj “Orisa” izašao je 2. ožujka 1999. godine, a tvrtka je počela sa radom godinu ranije.

U jubilarnom stotom broju moći ćete pročitati intervjue ekskluzivno vođene sa nekim od najuglednijih imena arhitektonske i umjetničke scene, kao što su Alejandro Aravena , dobitnik najprestižnije arhitektonske nagrade za 2016. godinu – Pritzkerove nagrade; Toyo Ito,  japanski arhitekt, autor, također laureat prestižne Pritzkerove nagrade; Denise Scott Brown, sa suprugom Robertom Venturijem obilježila teoriju i praksu Postmoderne; Juhani Pallasmaa, finski arhitekt i teoretičar, jedan od najvažnijih kritičara arhitekture;  Boris Groys, filozof, esejist, likovni kritičar i priznati stručnjak za umjetnost i književnost ruske avangarde; Damir Fabijanić, majstor fotografije, jedan od osnivača Orisa, izdavač časopisa “Iće i Piće”; Damil Kalogjera, istaknuti fotograf, sjajan portretist, izuzetan profesionalac;  Bogdan Žižić, hrvatski redatelj i scenarist; Miljenko Jergović, književnik i novinar, dobitnik mnogih domaćih i stranih književnih nagrada za svoja djela, Maroje Mrduljaš, arhitekt, kritičar i kustos; autor i urednik knjiga o arhitekturi i dizajnu; Boris Magaš, doajen hrvatske arhitekture, autor splitskog stadiona, Haludova, nezamjenjiv profesor, učitelj mnogim generacijama studenata arhitekture…

Izložba će biti otvorena do 24. rujna 2016. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.