/ promo
KUĆA ZA BRODICE

Jedan od najboljih hrvatskih muzeja nalazi se na Brijunima

Kuća za brodice, izvornog naziva Boothaus (tzv. čamčarnica), jedinstvena je secesijska građevina iz 1902. godine. Dao ju je sagraditi Paul Kupelwieser, austrijski industrijalac, ondašnji vlasnik Briona, po projektu mladog bečkog arhitekta Eduarda Kramera, kao kombinaciju stambene kuće i spremišta za brodice. U gradnji je po prvi put korišten armirani beton, za ono vrijeme apsolutna novost u civilnoj stanogradnji, a radove je izvela tvrtka Ast & Comp. iz Graza.

Eduard Kramer bio je učenik istaknutog arhitekta Otta Wagnera. Jednokatna građevina koja izrasta iz mora, Kuća za brodice, predstavljala je veliki izazov mladom arhitektu koji u radu na njoj pokazuje svu svoju vještinu. Prizemni dio kuće rastvoren je prema moru četirima visokim lučnim otvorima, spremištima za brodice. Na katu dominira prostrani otvoreni balkon s elegantnom ogradom od kovana željeza. S kopnene strane je ulaz od kojeg zavojito stubište vodi u stambeni prostor. Tu je i ulaz u spremište za brodice iznad kojeg je lijepi grb sa simbolima metalurgije, Kupelwieserova životnoga poziva.

U kući je sa suprugom Marijom i sinom Gerhardom više od 30 godina živio i radio otočki liječnik Otto Lenz, svestrana ličnost koja uza sve svoje obveze nalazi vremena za slikanje i pisanje. Piše za otočne novine, a objavljuje i prvi vodič Brijuna. Nakon samoubojstva Karla Kupelwiesera, od 1931. godine angažira se i kao upravitelj hotela. Upoznavši dr. Lenza, Marija donosi veliku odluku. Prekida uspješno glazbeno školovanje u Grazu i postaje životna suputnica i asistentica otočkoga liječnika. Ljepota otoka i ljubav prema prirodi s jedne, kao i bogat društveni život s druge strane, činili su život u Kući za brodice privlačnim izborom.

U preko trideset godina rada, ordinacija dr. Lenza u Kući za brodice vidjela je najrazličitije pacijente: od kažnjenika iz koparske kaznionice koji su radili na izgradnji hotela, do najrazmaženijih hotelskih gostiju. Nakon završetka Prvoga svjetskog rata na otoku dolazi do velikih promjena. Brijuni su i dalje u vlasništvu obitelji Kupelwieser, ali potpisivanjem Rapalskog ugovora 1920. postaju dijelom talijanskoga teritorija. Unatoč činjenici da su se našli u drugoj državi, Lenzovi ostaju na otoku i prilagođavaju se novim uvjetima i zahtjevima, kao i učenju novoga jezika. Brijuni više nisu lječilište, već postaju otok mladosti, sporta i zabave, čime se mijenja i struktura gostiju. Jačanjem fašizma za Lenzove, obitelj židovskoga podrijetla, više nije bilo mjesta na otoku, zbog čega 1938. godine napuštaju Brijune i sele se u Opatiju, gdje provode ostatak života.

Godine 1956. Otto i Maria Lenz predaju arhivu Uprave otočja Brioni sve svoje s ljubavlju čuvane uspomene: fotografije, članke, knjigu Otta Lenza Spaziergänge auf Brioni / Šetnje po Brijunima, kao i strojopis memoara Marije Lenz von Guttenberg Das verlorene Paradies / Izgubljeni raj. Od završetka Drugog svjetskog rata do 60-ih godina u Kući za brodice je smještena uprava otočja. 1965. godine u istom se prostoru izlaže Prirodoslovna zbirka, koja se 1986. seli u današnji prostor u prizemlju zgrade muzeja. Od 1986. pa sve do 2012. Kuća za brodice nije bila u funkciji.

Nakon neophodne građevinske sanacije objekta na ljeto 2012. godine, nepovratnim sredstvima Svjetske banke u iznosu 2.6 milijuna kuna, Kuća se ponovno koristi kao izložbeni prostor za povremene izložbe; poput one Hansa Kupelwiesera Bye bye Anopheles, te za godišnje izlaganje studentskih radova nastalih tijekom Međunarodne radionice arhitekture fortifikacija, koja se na Brijunima održava već 14 godina za redom; ali i za edukativne radionice za djecu i razna predavanja. Istovremeno je i dalje uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i prirode kroz Projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP projket), u konzultaciji tima stručnjaka u interpretaciji prirodne i kulturne baštine izrađeno konačno muzeološko rješenje postava sadašnjeg edukacijskog posjetiteljskog centra NP Brijuni. Zbrajajući vlastita sredstva Javne ustanove te nepovratna sredstva Svjetske banke, MZOIP-a, FZOEU-a i MedPAN-a, u sanaciju, uređenje i opremanje novootvorenog suvremenog posjetiteljskog centra NP Brijuni u protekle je četiri godine uloženo oko 9.000.000,00 kn.

U Kući za brodice otvoren je interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnog parka Brijuni. Ovaj novi stalni postav Parka prezentiran je na inovativan i interaktivan način te u njemu posjetitelji mogu samostalno otkrivati, učiti i saznti pregršt informacija o kulturno-povijesnoj i prirodnoj baštini otočja. Stalna izložba edukacijsko-interpretcijskog centra Kuće za brodice podijeljena je u šest tematskih cijelina: Brijunski vremeplov, Brijunski arhipelag, Kopneni svijet, Podmorje, Ugroze i Svijest. Svaka cijelina naglašava zaštitu prirode i brigu za okoliš na drugačiji multimedijalan i suvremeni način.

Linker
16. travanj 2024 23:47