Profimedia, Alamy
TRI IZLOŽBE I JEDNA PREDSTAVA

Kulturni vodič: Veljača

Već smo se lagano odmaknuli od samog početka 2017. i hrabro zakoračili u hladnu veljaču. S dolaskom najkraćeg mjeseca u godini stižu i zanimljiva kulturna događanja.

Ovog puta koncentrirali smo se na Zagreb te odabrali četiri zanimljiva događanja iz područja kulture. Ove vam ideje svakako mogu poslužiti ako budete razmišljali kamo nakon posla.

"Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900."

U Galeriji Klovićevi dvori se 9. veljače otvara velika izložba "Izazov moderne. Zagreb – Beč oko 1900.". Izložba će pokazati stotinjak ključnih djela austrijskih i hrvatskih umjetnika koji su na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće formirali novi umjetnički izričaj u slikarstvu, kiparstvu i arhitekturi u okviru europskog fin de siècla. Tako u Zagreb stižu djela najznačajnijih protagonista bečke secesije; Gustava Klimta, Kolomana Mosera, Carla Molla, Josefa Hoffmanna i dr. koji su svojim djelima utjecali na tada mladu generaciju hrvatskih umjetnika i arhitekata. Oni su secesijski stil prenijeli iz njegove središnjice Beča u Zagreb, koji u to vrijeme doživljava svoj veliki kulturni i umjetnički razvoj.

Klovićevi dvori press

Secesijski umjetnički pokret sa svim nedoumicama duha vremena snažno je obilježio hrvatske umjetnike koji su zahvaljujući svojim europskim referencijama bili pokretači novih smjernica u umjetnosti na prijelazu stoljeća.

Samostalna izložba Stipana Tadića

Akademski slikar Stipan Tadić predstavit će se samostalnom izložbom "Motivi iz okolice" u zaprešićkom Muzeju Matija Skurjeni. 30 Ilustracija i 1 slika nastali su u sklopu šetnji po manjim mjestima zagrebačke županije, a nekoliko radova nastalo je i u Zaprešiću gdje je Stipan slikao Skurjenijeve motive. Ova izložba bila je i jedan od povoda za intervju s talentiranim Stipanom koji možete ponovno pročitati ovdje.

Fotografska priča o Davidu Bowieju kroz objektiv Briana Rašić

U četvrtak, 2. veljače, u Muzeju za umjetnost i obrt otvara se izložba fotografija posvećena glazbeniku čiji iznenadni odlazak mnogi fanovi diljem svijeta još uvijek nisu prežalili. Fotografska priča o Davidu Bowieju iz perspektive priznatog fotografa Briana Rašića, koji je Bowieja pratio više od 20 godina, izniman je uvid u život jednog od najutjecajnijih glazbenika svih vremena. David i Brian upoznali su se početkom osamdesetih godina, a njihova suradnja trajala je do posljednjeg Davida Bowieja 2006. godine.

MUO promo

Radeći kao njegov osobni fotograf, ali i fotograf zvijezda kao što su The Rolling Stones, Brian je razvio posebnu komunikaciju kamere i performera stvarajući seriju nezaboravnih fotografija. Zagrebačka publika će ih ovom prilikom moći vidjeti po prvi puta.

Premijera predstave "Magic Evening" u Teatru &TD

Na programu Teatra &TD od ove će se veljače naći nova predstava pod imenom "Magic Evening", autorice i redateljice Anice Tomić te dramaturginje Jelene Kovačić. Predstava govori o sasvim običnim i dobro situiranim ljudima čiju ugodnu i sigurnu egzistenciju jedne večeri prekida banalni događaj koji će dovesti u pitanje nepodnošljivu lakoću njihove svakodnevnice, postavljajući im pitanje, a čega se to oni zapravo boje? U predstavi igraju Ivana Krizmanić, Nataša Kopeč, Marko Makovičić i Marko Petrić, a raspored izvedbi provjerite ovdje.

Damir Žižić

Linker
24. travanj 2024 20:55