/ Promo
Program '15 dana autora'

Međunarodni uspjeh: Hrvatski film i ove godine gostuje u Cannesu

Kratkometražni igrani film 'Trešnje' Dubravke Turić uvršten je u paralelnu selekciju filmskog festivala u Cannesu '15 dana autora' ('Quinzaine des réalisateurs'), čije se 49. izdanje održava od 18. do 28. svibnja ove godine.

Nakon što je njezin film "Belladonna" prikazan u programu 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je proglašena najboljim kratkometražnim filmom, redateljica Dubravka Turić i sa svojim drugim uratkom sudjeluje u programu jednog od najvažnijih filmskih festivala. Riječ je o "15 dana autora", paralelnoj sekciji Filmskog festivala u Cannesu, koja od 1969. godine predstavlja nove glasove svjetskoga filma.

"Trešnje" su priča o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.

Promo

Jednu od glavnih uloga u filmu igra i Lana Barić koju nije začudila još jedna potvrda rada redateljice Turić: "Radila sam s Dubravkom i njezin prethodni film Belladonna i uvijek bih rado sudjelovala u njezinim projektima. Iznimno je darovita i vjerujem joj, i kao čovjeku i kao autoru. Areta, Milivoj, Nikša i mali Roko su ekipa iz snova. Snimali smo u Šibeniku i okolici i bilo je divno".

Promo

Osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu. Direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, scenaristica Jelena Paljan, producentica Dijana Mlađenović dok glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beade, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko.

Linker
15. travanj 2024 18:21