Zanimljiva izložba

Mlada umjetnica Iva Habus izlaže u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika

Večeras se u zagrebačkom HDLU-u otvara zanimljiva izložba mlade umjetnice Ive Habus koju možete pogledati do 26. ožujka.

"Motivi mojih radova su mnogostruko uvećani dijelovi avionskih motora, slikani prema predlošcima za koje sam koristila vlastite, autorske fotografije aviona, snimljene u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Detalje mašina svjesno uvećavam kako bih istaknula njihovu snagu i moć, kao i svoje divljenje. Avionski motori su mi posebno fascinantni, jer su upravo oni čovjeka vinuli u nebo. U svom radu – slično ideji futurista prema kojoj industrijski gradovi, automobili i avioni predstavljaju trijumf tehnologije nad prirodom – glorificiram taj ljudski izum i ističem njegovu estetiku. Odlučujem se za monokromatski pristup slici, jer smatram da redukcijom boje i korištenjem chiaroscuroa postižem dodatnu dramatiku te potenciram vizualnu i realnu snagu i moć koju strojevi posjeduju." - izjavila je Iva o seriji radova kojima se predstavlja na spomenutoj izložbi.

Iva Habus rođena je 1987. godine. Nakon što je 2007. upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek za animirani film i nove medije, 2011. godine prebacuje studij na grafički odsjek. U jesen 2013. odlazi na jednosemestralnu studentsku razmjenu Erasmus na University of Arts Poznan u Poljskoj, gdje studira na grafičkom odsjeku. Godine 2014. upisuje diplomski sveučilišni studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Zagrebu. Kontinuirano izlaže u zemlji i inozemstvu. Od 2016. godine, Iva je članica HDLUa. Živi i radi u Zagrebu.

Linker
19. travanj 2024 06:55