GORAN ŠEBELIĆ / CROPIX
Sve je spremno

Na ovogodišnjem Pula film festivalu neće biti vatrometa, ali će zato filmovi biti senzacionalni

Festival će u subotu navečer u Areni otvoriti hrvatska premijera hrvatsko-švicarskog filma 'Mare' redateljice Andree Štake, s Marijom Škaričić i Goranom Navojcem u glavnim ulogama.

Sve je spremno za ovogodišnje 67. izdanje Pulskog filmskog festivala koji će se s obzirom na epidemiološke uvjete održati uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera pa su, shodno tome, i mjesta u Areni ograničena na 1500 gledatelja.

Gledateljima će na raspolaganju biti pet ulaza u Arenu, svoja mjesta moći će zauzeti već od 19 sati, na svakom će ulazu na istaknutom mjestu biti postavljena sredstva za dezinfekciju ruku a nakon obvezne dezinfekcije, posjetitelji će putem audio zapisa ostaviti osnovne podatke. Osim toga, prilikom ulaska i izlaska obvezno je nošenje zaštitne maske, koja se smije skinuti tijekom gledanja projekcije, sjedala su postavljena u parovima, metar i pol udaljena od sljedećih sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet sjedala ove je godine sveden na 1500.

"Suočeni smo s novim postavkama ponašanja, promišljanja i planiranja, no uzdamo se u zajedničke pozitivne snage s kojima se ovaj festival oduvijek izdizao kroz svoju bogatu povijest", istaknula je u izjavi za novinare ravateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović podsjetivši kako se festival trebao održati od 18. do 26. srpnja, ali je odlukom županijskog Stožera civilne zaštite odgođen zbog pogoršanja epidemiološke situacije s koronavirusom. Zato će se ovogodišnje izdanje održati od subote 29. kolovoza do petka 4. rujna.

Programi koji su inače bili uobičajeni poput Međunarodnog programa, Pulice, Ambrele i Dizalice neće se održati.

Zato je, kako je navela Restović, važno održavanje Hrvatskog programa te valoriziranje filmova iz natjecateljskog programa.

Pula, 280820.
Sutra pocinje 67. Pulski filmski festival, po prvi puta (zbog korona pandemije) u terminu od 29.8. do 4. 9. Publici ce se u natjecateljskom programu predstaviti ukupno 16 filmova. U areni je ukupno 1500 mjesta i udaljena su od sljedecih 1,5 m.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
GORAN ŠEBELIĆ / CROPIX
Publici će se u natjecateljskom programu predstaviti ukupno 16 filmova.

"Ove je godine selektirano šest filmova iz programa Hrvatskog filma te deset filmova iz programa Manjinskih koprodukcija te još niz dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova", rekla je.
Ocjenjivački sud koji će ove godine odlučiti o najboljim filmovima, odnosno o hrvatskom programu u konkurenciji, čine dobitnica Velike zlatne Arene na prošlogodišnjoj 66. Puli, redateljica Dana Budisavljević, producent Danijel Pek, glumica Ksenija Marinković, snimatelj Danko Vučinović te urednica i novinarka Lina Kežić.

Festival će u subotu navečer u Areni otvoriti hrvatska premijera hrvatsko-švicarskog filma "Mare" redateljice Andree Štake, s Marijom Škaričić i Goranom Navojcem u glavnim ulogama.

Na otvaranju festivala izostat će tradicionalni vatromet a program otvaranja uključuje presjek filmova u konkurenciji, predstavljanje članova Ocjenjivačkog suda i dodjela nagrade "Marijan Rotar" koja će ove godine pripasti Radio Puli u povodu 60. obljetnice rada i djelovanja.

Osim filma "Mare" Andree Štake, na ovogodišnjem festivalu bit će prikazana recentna nacionalna produkcija s filmovima "Tereza37" Danila Šerbedžije, "Glas" Ognjena Sviličića, "Mater" Jure Pavlovića, "Ideš ? Idem" Ljube Zdjelarevića i "Ribanje i ribarsko prigovaranje" Milana Trenca.

U konkurenciji Manjinskih koprodukcija gledatelje očekuje "Otac" Srđana Golubovića, "Bosonogi car" Petera Brosensa, "ne zaboravi disati" Martina Turka, "SIn" Ines Tanović, "Korporacija" Mateja Nahtigala, "Grudi" "Marije Perović, "Svi protiv svih" Andreja Košaka, "Pijavice" Dragana Marinkovića, "Ja sam Frenk" Metoda Peveca i "Agina kuća" Lendite Zeqiraj.

Izvor: HINA

ČITAJTE I:

Olja Savičević Ivančević dobitnica je ovogodišnje Nagrade Risto Ratković

Jelena Bando otvara izložbu 'Nice to meet you' u Muzeju suvremene umjetnosti

Završen Sarajevo Film Festival: Održan je u online formatu, a krasilo ga je 29 svjetskih premijera

HAVC pokrenuo veliku nacionalnu humanitarnu kampanju hrvatskog filma

Linker
17. travanj 2024 07:31