Tomislav Krišto / CROPIX
dodijeljene nagrade

'Na planini' i 'Una Primavera' osvojili Velike pečate 15. ZagrebDoxa!

Nagrada mladog žirija ide filmu Još se snima u režiji Saeeda Al Batala i Ghiatha Ayouba, Devićev U ime Republike Hrvatske osvojio je posebno priznanje regionalnog žirija, a počasne pečate ZagrebDoxa nose Hrvoje Hribar i Tue Steen Müller

Na petnaestom izdanju ZagrebDoxa prikazano je više od 100 filmova u 16 programa. Festival je posjetilo više od 150 gostiju iz cijeloga svijeta, a za brojne projekcije tražila se karta više. U nedjelju, 3. ožujka posjetitelje očekuju dodatne projekcije najtraženijih naslova 15. izdanja, a u programu The Best of Fest nagrađeni naslovi ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natjecalo se trideset i sedam filmova. Tročlani međunarodni žiri činili su: redatelj Nebojša Slijepčević, ujedno predsjednik žirija, zatim filmski savjetnik i kritičar Tue Steen Müller i redatelj Želimir Žilnik. Veliki pečat za najbolji film u međunarodnom natjecateljskom programu žiri je dodijelio kineskom filmu Na planini u režiji Yang Zhanga.

Međunarodni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: filmu 'U procijepu' američkog redatelja Binga Liua i filmu Moj neznani vojnik ukrajinske redateljice Anne Kryvenko.

Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa dodijelili su filmu Una Primavera redateljice Valentine Primavere, koprodukciji Austrije, Italije i Njemačke. Regionalni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: hrvatskom filmu U ime Republike Hrvatske Gorana Devića i srpskom filmu 4 godine u 10 minuta Mladena Kovačevića.

Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina dodijelili su filmu Još se snima u režiji Saeeda Al Batala i Ghiatha Ayouba koji je nastao u koprodukciji pet zemalja: Libanona, Sirije, Francuske, Katara i Njemačke. Mladi žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: mađarskom filmu Lake lekcije u režiji Dorottyje Zurbó i srpskom filmu Taurunum Boy u režiji Jelene Maksimović i Dušana Grubina.

Ove godine na ZagrebDoxu je drugi put dodijeljena i Nagrada FIPRESCI, Nagrada Međunarodne federacije filmskih kritičara. Nagradu je dodijelio talijanskom filmu Pospane priče u režiji Luce Magija.

Žiri Movies that Matter nagradio je film Lake lekcije u režiji Dorottyje Zurbó.

Posebnim priznanjima žiri Movies that Matter nagradio je njemačko-britansko-australski film Otok gladnih duhova u režiji Gabrielle Brady i američki film Na njezinim plećima u režiji Alexandrije Bombach.

Nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih osvojio je američki film Sajam znanosti redatelja Cristine Constantini i Darrena Fostera.

Nagrada Mojoj generaciji – koju dodjeljuje Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, filmu autora svoje generacije – pripala je filmu Nastavit će se u režiji Ivarsa Seleckisa. Počasni pečat za dugogodišnju profesionalnu i prijateljsku suradnju i potporu ZagrebDoxu direktor i osnivač ZagrebDoxa dodijelio je Hrvoju Hribaru i Tueu Steenu Mülleru.

Najbolji projekt ovogodišnjeg izdanja programa usavršavanja ZagrebDox Pro prema zajedničkoj odluci svih panelista mađarski je projekt Odgoj grabežljivaca redateljice Réke Ugron i producenta Lászla Józsa, kojima je pripala ZagrebDox Pro DCP nagrada. Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor, diploma i jednogodišnje online mentorstvo Želimira Žilnika, pripala je redateljici Anđelki Vujinović i koautorici i direktorici fotografije Miji Mujović za projekt 4 priče za laku noć. Nagradu HBO Europe, diplomu i 2.000 eura za daljnji razvoj projekta, dobio je srpsko-hrvatski projekt Muzej revolucije Srđana Keče, koji je predstavila koproducentica Vanja Jambrović.

Linker
18. travanj 2024 16:57